Een opdracht van groots formaat

Eind 2016 werd in-lite lab. opgericht door Thijs en Vincent. Hun enige doel; de gaafste plekken in Nederland en het buitenland vinden om hier op een creatieve wijze verlichting in te verwerken. Dit alles kwam voort uit de gedachte dat de wereld moét zien wat je met de verlichting van in-lite kan doen, zeker als je op zoek gaat naar creatieve oplossingen. De afgelopen weken was er weer een nieuw ‘project in the building’ en dit keer is de opdracht nog gaver en groter: het uitlichten van een groots standbeeld van de internationaal bekende kunstenaar Klibansky.

Een sculptuur on tour

In hetzelfde jaar waarin in-lite lab. werd opgericht, was de toen 32-jarige kunstenaar Joseph Klibansky bezig met de productie van zijn nieuwste kunstwerk. Dit keer geen ‘typisch Klibansky’ schilderij, maar een standbeeld. En wel één van 8 meter breed en 9 meter hoog. Het witte kunststofbeeld werd gedoopt tot ‘Self Portrait of a Dreamer’ en vanaf dat moment heeft het beeld al veel plekken op de wereld gezien. Het stond onder andere in Rio de Janeiro, aan het water van Venetië en recentelijk op het festival Lowlands. En nu is het beeld terug in de thuisstad van de kunstenaar; Amsterdam.

Eind juni begon de opbouw van ‘Self Portrait of a Dreamer’ in de vijver van het Rijksmuseum. Een prestigieuze plek en een plek waar een beeld van 8 meter hoog goed opvalt. Zeker omdat het ook nog eens op een sokkel van zo’n 3m hoog geplaatst werd. Er was behoefte aan een verlicht kunstwerk zodat de attentiewaarde van het beeld gedurende de avonduren niet minder zou worden en het liefst zelfs zou vergroten. En laten we eerlijk zijn, zo’n kunstwerk op zo’n plek verdient het om zowel overdag als ‘s avonds en ‘s nachts zichtbaar te zijn.

Teamwork

De wens van Klibansky was duidelijk: verlicht het standbeeld op een zo’n natuurlijk mogelijke manier vanuit de vijver. Zorg dat het beeld rondom verlicht is en breng daarnaast aan de voorzijde accenten aan met RGB (licht in kleur) verlichting. Enkele dagen galmde deze opdracht door de hoofden van het in-lite team. Een beeld van 8 meter hoog op een sokkel van 3 meter verlichten onder een hoek van zo’n 30 graden is niet ingewikkeld. In het assortiment van in-lite zijn spots aanwezig die een lichtbereik van zo’n 15 meter prima aan kunnen. In dit geval werd er gekozen voor drie BIG SCOPE NARROWS per zijde en na de realisatie van een testopstelling bleek dit een perfect lichtbeeld te geven.

De uitdaging zat in de wens van Klibansky om accenten van RGB licht op het beeldwerk te creëren Alle armaturen van in-lite hebben een natuurlijke lichtkleur (tussen de 2700 en 300 kelvin) en een extreem goede kleurweergave (minimale CRI van 90). Maar licht in een specifieke kleur wordt niet gevoerd. Voor deze wens moest in-lite lab. verder kijken dan de eigen club en werd contact gezocht met iGuzzini, een van de grotere en gerenommeerdere lichtmerken in de wereld. iGuzzini is een Italiaans bedrijf en heeft door de jaren heen gigantische projecten in zowel de binnen- als buitenverlichting opgepakt. Het beeld van Klibansky verlichten was ook voor hun een mooie kans en gezamenlijk werd besloten de opdracht te accepteren.

Egale verlichting met een kleurrijke touch

De BIG SCOPE NARROWS in de vijver zijn aangevuld met twee 27W lijnvormige spots genaamd Linealuce RGBW welke direct onder het beeld op de sokkel werden gemonteerd. Deze armaturen gaan in zo’n 30 seconde het volledige kleurenspectrum rond waardoor het beeld telkens een nieuwe uitstraling krijgt.

Doordat de het beeld is verlicht met een combinatie van warm wit licht en RGB licht is er een zeer subtiel geheel ontstaan. Het beeld is vanaf grote afstand van het museumplein te zien, maar toch schreeuwt het niet. Het valt op maar gaat tegelijkertijd op in de omgeving. Op de achtergrond pronkt het Rijksmuseum, links en rechts van de vijver staat een laan van bomen en ‘Selfportrait of a Dreamer’ verbindt alle elementen vanuit de vijver. Niet te kitscherig en constant weer interessant om te zien. Deze schitterende opdracht past perfect bij de lijfspreuk van in-lite lab.: ‘Dare to be different’.

‘Self Portrait of a Dreamer’ is tot eind augustus te bewonderen aan de achterzijde van het Rijksmuseum. Ons advies is om zowel overdag als in de avond te gaan kijken. Het zal je niet teleurstellen wat verlichting voor een kunstwerk van dit formaat doet.

Over in-lite lab.

Eind 2016 werd binnen in-lite een afdeling genaamd in-lite lab. opgericht door Thijs en Vincent. Hun lijfspreuk is niet voor niks ‘Dare to be different’. Het enige doel van in-lite lab.; de gaafste plekken in Nederland en het buitenland vinden om hier op een creatieve wijze in-lite verlichting in te verwerken. Nu, bijna 2 jaar later zijn er al vele mooie buitenruimtes verlicht: de terrassen van sterrenrestaurants Fred en Restaurant One, het dakterras van Het Zoku Hotel en diverse villatuinen in Nederland, Duitsland en zelfs in Zweden en Amerika.

 Maar ook de niet-zo-standaard gebouwen en buitenruimtes werden aangepakt. Vorig jaar verlichtte het duo nog een historische molen in de polder van Meerkerk en vorige maand was de buitenruimte van een woonboot in de Prinsengracht in Amsterdam het onderwerp van gesprek op hun instagrampagina. Speciaal voor dit project werd ‘a table with light’ ontworpen zodat zelfs op zo’n kleine ruimte een sfeervolle setting ontstond.