De hoveniersbranche heeft grote behoefte aan instroom van jongeren in het vak. Om die reden organiseert Branchevereniging VHG, in samenwerking met de AOC’s, de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Het doel van deze wedstrijd is het hoveniersvak in de spotlights te zetten en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier een veelzijdig en interessant beroep is. Tijdens de wedstrijd nemen jonge hoveniers het tegen elkaar op in een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak. Begin 2018 vindt de volgende editie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg plaats. De finale is van 22 februari tot en met 24 februari 2018 op de consumentenbeurs TuinIdee in Den Bosch. De deelnemende teams worden geselecteerd tijdens kwalificatieronden, die op een aantal AOC’s worden gehouden. De inschrijvingen hiervoor zijn sinds vandaag geopend. Via de website van VHG (www.vhg.org) onder het kopje ‘Actueel & Agenda’ kunnen teams zich tot vrijdag 3 november 2017 inschrijven.

Tijdens de verschillende wedstrijden leggen leerlingen jonger dan 22 jaar een tuin aan, die moet voldoen aan vooraf gestelde criteria. De tuinen zijn elk 5 bij5 meteren worden binnen een tijdsbestek van 20 uur aangelegd. De wedstrijdopdracht bestaat onder andere uit het uitzetten van maten en peilen en het bewerken en aanbrengen van natuursteen en beton voor trappen, muren en bestratingen. Ook komen het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken en het aanleggen van beplanting met gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of eenjarigen in de opdracht aan bod. De jury beoordeelt de tuinen op vaktechnisch gebied aan de hand van objectieve en subjectieve beoordelingscriteria. Hierdoor zijn de wedstrijden van een hoog niveau en meten zij zich met zowel de Europese als de internationale standaard.

Stefan Schoolderman en Timo Kruize wonnen de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2017, die afgelopen februari tijdens TuinIdee werd gehouden. In oktober zullen zij Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel Tuinaanleg tijdens WorldSkills 2017, de Wereldkampioenschappen voor beroepen in Abu Dhabi.

De organisatie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is in handen van VHG, de branchevereniging van ondernemers in het groen, in samenwerking met de deelnemende AOC’s. Het ministerie van Economische Zaken, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt, AOC-Raad en WorldSkills Netherlands maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe. Kijk voor meer informatie op de website van VHG (www.vhg.org) onder het kopje ‘Actueel & Agenda’.