In het Isala theater in Capelle aan den IJssel zijn vandaag tijdens de Nationale Groendag Krimpen aan den IJssel en Beek en Donk uitgeroepen tot winnaars van de nationale groencompetitie Entente Florale 2016.

Krimpen aan den IJssel won Goud in de categorie steden ( > 15.000 inwoners) en Beek en Donk (kern van de gemeente Laarbeek) in de categorie dorpen en kleine steden.  Zeewolde (steden) en Stevensweert (dorpen/kleine steden) werden bekroond met zilver. Brons bij de steden was er voor Goes en Wassenaar en bij de dorpen/kleine steden voor Nieuwkoop en Beuningen (Gld). De prijzen werden uitgereikt door Sylvo Thijssen, directeur van Staasbosbeheer.

Motivatie

In haar motivatie voor de Gouden beoordeling van Krimpen aan den IJssel gaf de jury onder meer aan van oordeel te zijn dat de gemeente Krimpen aan den IJssel duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en dit ook actief uitdraagt. Zij was onder de indruk van de kwaliteit van de hoofdgroenstructuur. Juryrapport: ‘Het goede groenbeheer door de jaren heen heeft zijn vruchten afgeworpen. En bewonerswensen worden serieus genomen en waar mogelijk, kunnen zij meedoen bij het onderhoud. Ook dit tekent de open houding van de gemeente voor initiatieven en ideeën van burgers en bedrijven. Enkele burgerinitiatieven spraken de jury zeer aan. De gemeente geeft participatie duidelijk handen en voeten.’

In haar rapport over Beek en Donk zei de jury onder andere dat draagvlak vanuit het gemeentebestuur, professionele ambtenaren en actieve bewoners zorgen voor een goed groenbeleid, zowel op papier als in de praktijk. De gemeente toont aan echt te willen investeren in het groen.  De  jury noemt de kwaliteit van de buitenruimte hoog. Bij herinrichtingsopgaven zorgt de gemeente voor een klimaatbestendig plan, zeker als het om waterberging gaat. Dezelfde aandacht geven zij aan natuur en landschap.

Thema-certificaten

De jury kent in de nationale groencompetitie Entente Florale ook themacertificaten toe als stimulans voor aandacht op specifieke, aan het gemeentelijk groen gerelateerde gebieden. Het themacertificaat voor Groen en Gezondheid ging naar Zeewolde. Voor Groen en Klimaat/Duurzaamheid werd Goes een themacertificaat toegekend. Het certificaat voor het thema Groen en Biodiversiteit ging naar Beek en Donk. Het themacertificaat voor Groen en Economie werd behaald door Stevensweert. Krimpen aan den IJssel ontving het themacertificaat Groen en Participatie en Nieuwkoop kreeg het Certificaat Bijzondere waardering voor Groen en Toerisme/recreatie.

Klimaatbestendige Stad

De Nationale Groendag 2016 stond in het teken van het thema ‘Klimaatbestendige stad’. Deze jaarlijks terugkerende dag is bedoeld om kennis te vergaren voor een ieder die de maatschappelijke en economische waarde van groen wil implementeren in het beleid voor de komende jaren.

Over Entente Florale Nederland

De stichting Entente Florale Nederland heeft als doel om het multifunctionele belang van het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burger. De groencompetitie is geen einddoel op zich, maar een uitstekend middel voor gemeenten om zich te profileren als groene gemeente.

Bron: Vitale Groene Stad