Een van de bekendste namen op het gebied van bungalowparken is Landal GreenParks (www.landal.nl). Deze organisatie beschikt over in totaal ruim zeventig parken in Nederland en nog zes parken in andere Europese landen. In Nederland zijn vijftien parken eigendom van de Landal organisatie en Duitsland zes. De overige parken zijn het eigendom van franchisenemers. Groen is een van de hun belangrijkste verkoopargumenten. De slogan ‘Ontdek wat groen kan doen’ onderstreept dit nog eens.

“Rust, ruimte en natuur zijn de belangrijkste karakteristieken van onze parken en een van de belangrijkste beweegredenen waarom gasten voor Landal kiezen. We voelen ons nauw verbonden met de naaste omgeving en maken ons sterk voor de natuur”, zegt Jan-Theo Hoeksema, corporate manager Property en Maintenance Nederland. “Vanuit deze filosofie gaan we selectief te werk bij het uitkiezen van onze partners. Voor aanbesteding van het beheer van onze eigen parken In Nederland is bijvoorbeeld Groenkeur certificering een must. Onze franchisenemers adviseren we dit ook te doen.

Biodiversiteit

De parken liggen in natuurgebieden en het is dan ook zaak om er voor te zorgen dat natuur ook natuur blijft. Landal heeft daarom gekozen voor duurzame bosbouw, waarbij ook de biodiversiteit een rol speelt. Hoeksema: “Wij gaan voor de lange termijn. Voor onze eigen parken hebben we een groenvisie, waarin ons beheer duidelijk aansluiting heeft bij de lokale natuur. Ook hebben we een meerjarenplan omvormen”. Duurzaamheid is belangrijk voor Landal GreenParks. De beleidsplannen op dit gebied reiken tot 2030. Een van de belangrijkste doelstellingen is het terugdringen van CO2 met 20% in 2020 en in 2030 willen we CO2 neutraal zijn. Daarom wordt er onder andere qua vervoer en gereedschappen op de parken steeds meer op elektriciteit als krachtbron overgegaan. “Bij het vinden van onze groenleveranciers laten we onze keuze onder andere beïnvloeden door keurmerken en certificering zoals Groenkeur. Daarnaast is van belang welke partners het beste bij ons passen”, zegt Hoeksema. “Als we Groenkeur eisen dan weten we dat de certificering goed geregeld is, dat het om een gezond bedrijf gaat, dat er garantievoorwaarden zijn en er ook een externe toetsing plaatsvindt. Dat zijn voor ons belangrijke elementen bij een evenwichtige samenwerking en groenvoorziening. We werken met een zestal groenpartners op diverse locaties”.

Uitstraling

Martin Bronkorst van AJ Bedrijfsdiensten uit Uddel, is een aantal jaren werkzaam voor Landal GreenParks. Zijn bedrijf doet op diverse Landal parken het hele onderhoud van het schoffelen en snoeien tot het herplanten van bomen en struiken en verleent daarnaast ook nog andere bedrijfsdiensten. Hij is blij met de toenemende vraag om gecertificeerde bedrijven. “We hebben een paar jaar geleden de Groenkeur certificering aangevraagd en behaald. Dat keurmerk betekent dat je als bedrijf ergens voor staat, dat je meer biedt dan je alleen maar aan de regels houden. Ik heb gemerkt dat het ons bedrijf een bepaalde uitstaling geeft. Zowel naar de professionele opdrachtgevers toe als ook naar particulieren. Al moet je die laatste groep vaak nog wel uitleggen wat het inhoudt. Maar dan zien ook zij het als een meerwaarde van je bedrijf waar ze zelf ook profijt van hebben. De zorg voor het milieu maakt ook deel uit van ons werk als Groenkeur gecertificeerd bedrijf. Zo hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in de aankoop van elektrische bosmaaiers. Dat spaart grondstoffen en het is voor de parkgasten veel aangenamer. Ze hebben geen last meer van de herrie die de gewone bosmaaiers voortbrengen. Voor onze medewerkers is het prettiger, ze hoeven geen geluidskappen meer te dragen en horen ook alles wat er om zich heen gebeurt veel beter. Dus ook veiliger.”

Milieubewust werken belangrijk

Een van de grootste Nederlandse groenvoorzieningsbedrijven die naast werk voor overheden ook voor Landal GreenParks werkt, is SIGHT Landscaping BV. Dit bedrijf, dat 200 medewerkers in vaste dienst telt en zes vestigingen heeft, verzorgt het volledig onderhoud van onder meer luxe resort Hof van Saksen. Het ontzorgen van de opdrachtgever onderscheidt je bovenal als bedrijf. Wij gaan steeds verder op dit gebied, denk aan CO2 uitstoot, sociaal ondernemen en dergelijke. We hebben de vijfde en hoogste trede van de CO2-Prestatieladder bereikt. Landelijk is er een beperkt aantal groenbedrijven die dit niveau hebben behaald en ook bereikten we de hoogste categorie in de Prestatieladder Sociaal ondernemen. In ons bedrijf maken we ook veel gebruik van medewerkers van de sociale werkvoorziening. Milieubewust werken vinden we belangrijk. Bij het onderhoud van de parken wordt dan ook gebruik gemaakt van technieken om zoveel mogelijk middelen vrij te beheren, zoals toepassing van hete luchttechniek en heet water technieken. En verder zijn we steeds op zoek naar innovaties die ons helpen in ons bedrijfsproces,” zegt Henk Vrijhof.

Zorgvuldig

‘Ontdek wat groen kan doen’ betekent voor Landal naast dat gasten genieten van de groene ruimte, ook zorg voor natuurbeheer en aandacht voor het milieu. Daar gaan we zorgvuldig mee om”, aldus Jan-Theo Hoeksema van Landal GreenParks.

Bron: Vitale Groene Stad
Auteur: Frank van Suchtelen