OntwerpAcademie

Mient 24
2903 LC, Capelle a/d IJssel

Over ons

OPLEIDER VOOR (AANKOMEND) PROFESSIONALS

De OntwerpAcademie is door CRKBO erkend met zowel de Instelling als de Docent registratie. Wij zijn als vakopleider voor toekomstige en gevestigde ‘groen’ professionals ingeschreven bij koepelorganisatie NRTO. Iedereen met professionele ambities is welkom bij ons, of je nu starter bent of al wat langer werkzaam bent in het vak.

De vakopleiding Tuinarchitectuur staat bij de OntwerpAcademie centraal. We bieden de thematische modules van die vakopleiding overigens ook als zelfstandige cursussen aan. Daarnaast vind je bij ons vele andere ateliers, workshops en excursies die aan het ontwerpen van tuin en landschap zijn gerelateerd.

Wil je een volledig overzicht van onze cursussen? Kijk op de pagina ‘Cursussen‘.

WAAROM KIES JE VOOR DE ONTWERPACADEMIE?

1. BEWEZEN VAKMANSCHAP

De OntwerpAcademie werkt met ervaren docenten. Vaak zijn het docenten van naam. Ze zijn bekend door boeken die ze geschreven hebben, prijzen die gewonnen zijn of ‘gewoon’ omdat ze vooruitstrevende ontwerpen hebben gemaakt in het vak. Veel van deze docenten houden er een uitgesproken ontwerp visie op na.

2. TOEGANKELIJK

De OntwerpAcademie is toegankelijk voor iedereen met de professionele ambitie om meer van ontwerpen te leren. Die toegankelijkheid zit vooral in de manier waarop wij het onderwijs hebben georganiseerd. Je kunt losse modules volgen of kiezen voor een volledig doorlopende leerlijn. Dankzij de losse modules kun je financieel laagdrempelig instappen, zijn de opleidingen flexibel en kun je leren in je eigen tempo. Zo is een goede opleiding in het tuinontwerpvak voor iedereen bereikbaar.

3. EXTRA INHOUD EN AANDACHT

De OntwerpAcademie werkt vanuit een grote passie voor het ontwerpvak. Daarom krijg je tijdens en na de lessen net even wat meer aandacht, zorg en inhoudelijke informatie mee over het ontwerpvak. We doen onze uiterste best ons enthousiasme over te brengen en te laten zien dat het een prachtig vak is.

4. INTERACTIEVE LESSEN DICHTBIJ DE PRAKTIJK

De OntwerpAcademie streeft naar lessen waarbij interactie met jou als deelnemer centraal staat. Theorie wisselen we af met aansprekende realistische opdrachten. Daarom verzorgen wij lessen bij leveranciers, kwekers, arboreta en vakgenoten.

Wil je direct al vrijblijvend advies, stel je vraag via de mail.

SUCCESFACTOREN

Onze deskundige docenten zijn er speciaal om jou te helpen maar je bent zelf verantwoordelijk voor het succesvol afronden van onze opleidingen. Het is daarom belangrijk dat je, voordat je de stap maakt om te gaan studeren, kijkt of je jezelf in de volgende punten herkent.

Om je studie met succes te doorlopen is het belangrijk dat je:

    1. professionele ontwerp ambities hebt;
    2. beschikt over doorzettingsvermogen;
    3. beschikt over voldoende discipline om continu met het vak bezig te zijn en zo jezelf daarin te verbeteren.

MODULES

Bij OntwerpAcademie kun je terecht voor zowel losse modules als een volledige leerlijn waarmee je een officieel erkend diploma kunt halen. Losse modules zijn thematisch van opzet en zoomen in op een bepaalt aspect van het ontwerpvak. Denk bijvoorbeeld aan ‘Maquettes‘ of ‘Ruimtelijk tekenen‘ die je beiden los van elkaar maar ook los van een eventueel diploma kunt volgen als verdiepend specialisme.

Het interessante aan modules is dat de kosten beperkt blijven en misschien belangrijker dat je kunt ‘proeven’ of een gehele vakopleiding bij jou past.

ATELIERS

Bij sommige onderwerpen ligt het accent op het direct bezig zijn, met elkaar, met de opdracht al of niet op basis van een casus. Deze onderzoekende en vormende opdrachten noemen we ateliers. Tuinontwerpen met maquettes is zo’n voorbeeld van een atelier.

Je krijgt nieuwe ontwerptechnieken aangereikt terwijl je vrijwel direct aan de slag gaat met het bouwen van een schetsmaquette voor een tuin. Dat kan trouwens een opdracht zijn die jij zelf meeneemt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het atelier Fotografie van tuinen. Fotograferend tuinen en borders onderzoeken, kijken naar kleuren en patronen terwijl je spelenderwijs de techniek van de fotografie oefent.

DOORLOPENDE LEERLIJN

Met de vakopleiding tuinarchitectuur kun je een erkend diploma tuinontwerper halen. Deze opleiding is inhoudelijk vergelijkbaar met MBO niveau 4. Wat werkbelasting betreft dien je uit te gaan van HBO niveau.

OntwerpAcademie is momenteel bezig met het ontwikkelen van ontwerpmodules op HBO niveau. Conceptueel ontwerpen is daar een voorbeeld van. De ambities van OntwerpAcademie gaan echter verder!

PLANTENKENNIS

Plantenkennis is onmisbaar voor elke tuinontwerper. Tuinontwerpers ontwerpen een tuin vanuit een bepaald idee. Er is een verhaal. Dat verhaal wil je vervolgens zo helder mogelijk uitdrukken met die materialen waarmee dat het beste lukt. Met zogenaamde levenloze materialen zoals steen en hout en natuurlijk vooral levende materialen zoals beplanting. Voor kennis van beplanting biedt de OntwerpAcademie twee plantenkennis cursussen aan: Plantenkennis Basis en Plantenkennis Compleet.

INFORMATIE

Wij wensen je alvast heel veel plezier en succes toe en hopen je van harte,binnenkort of in de nabije toekomst, te mogen begroeten op een van onze cursussen.

Wil je meer weten? stuur je vraag dan direct en vrijblijvend in via het contactformulier

ir. Bert den Hertog

ing. Dolf Houtman