Het is mijn missie om de mens en de natuur weer in balans te brengen. We zijn onderdeel van het ecosysteem aarde en we gedragen ons daar nog niet naar. We hebben te maken met ernstige bedreigingen als opwarming van de aarde, het verdwijnen van regenwoud, plastic soup in onze oceanen. Toch merk ik, kijkend door mijn groene bril, dat er langzaam iets verandert. Daar word ik blij van!

Waar we vroeger vaak preekten voor eigen parochie begint er nu een veel bredere maatschappelijke interesse te ontstaan voor een groene en gezonde leefomgeving. Zo vorm ik met 170 wetenschappers, NGO’s, producenten, leveranciers en professionals een beweging die groen, duurzaamheid en een nieuwe wereld hoog op hun agenda hebben staan. Samen laten we zien dat je duurzaam kunt ontwerpen, inrichten en beheren met respect voor mens, dier en klimaat.

Onlangs presenteerde een grote bank op de Zuidas een circulaire tuin! Er is een nieuwe opleiding in de maak waarbij we ‘ambassadeurs voor de leefbare stad’ gaan opleiden, er is volop aandacht voor de Groene Stad en voor ons klimaat. Onlangs heb ik een workshop mogen geven aan 40 bewoners van nieuwbouw woningen die hadden gekozen voor een onderhoudsvriendelijke tuin met veel tegels en stenen. Na een goed en inspirerend gesprek merk je dan tot je plezier dat iedereen omgaat. De bewoners kiezen voor groen, voor een levende tuin en dat stemt me positief. Ook de verkoop van kamerplanten neemt toe en het aantal mensen dat zelf groenten en kruiden verbouwt eveneens. Het groene denken leidt tot onverwachte combinaties. Twee grote, concurrerende groene professionals hebben contact met elkaar gezocht met als doel een kleinere kweker te helpen. Ze garandeerden een bepaalde hoeveelheid omzet voor zijn product: duurzame planten zonder pot.

Ik zie een toekomst voor me waarbij groene professionals helpen steden te koelen, een bijdrage leveren aan de stedelijke voedselvoorziening en zorgen dat het in onze steden aangenaam, duurzaam en aantrekkelijk toeven wordt. Van decoratiegroen naar waarde, van schoffelaar naar environmentalist die zorgen voor een wereld in balans. Groen is hot en happening, maar dan moeten we wel als sector samen het verhaal gaan vertellen en vooral ook samen gaan werken in plaats van vasthouden aan onze bekende eilandjescultuur en het groene pluche.

Toch ben ik een blij mens en zie ik een verandering die groen is en die niet meer gestopt kan worden!

Bron: De Groene Stad 19-01-2018