Op zomerse dagen is het lekker om buiten te kunnen zitten in uw eigen tuin. Niet elke woning beschikt echter over die luxe; veel Nederlanders wonen in hoogbouw en kunnen alleen maar dromen van een eigen tuin. Geldt dat ook voor u? Maak dan van uw droom werkelijkheid. Met deze tips tovert u uw dakterras of balkon om in een prachtige groene tuin.

Overzichtelijk en ruimtelijk
U heeft misschien al wel eens geprobeerd om uw balkon of dakterras wat groener te maken, bijvoorbeeld door planten in potten te plaatsen. Hoewel het idee leuk is, laat de uitvoering vaak wat te wensen over. Want planten bloeien even en drogen daarna vaak op. Na een maand of twee ziet alles er wat rommelig uit en na een half jaar is er niets meer te zien van het mooie begin. Dan kunt u weer helemaal overnieuw beginnen. Als u uw dakterras of balkon liever overzichtelijk en ruimtelijk houdt, dan is kunstgras leggen een goede oplossing. Daarmee maakt u in een handomdraai een groene basis, die u vervolgens verder aan kunt kleden met potten, stenen of andere tuinaccessoires.

Ook voor particulier gebruik
Kunstgras is bezig met een opmars. In de afgelopen jaren is het product zo sterk verbetert, dat het veel meer voordelen dan nadelen kent, niet alleen voor voetbalvelden, maar ook voor tuinen van particulieren. Zo verkleurt het niet, is het erg stevig, groeit er geen onkruid doorheen en is het praktisch niet meer van echt te onderscheiden. Ook het prijskaartje wordt steeds aantrekkelijker, zeker als het vergeleken wordt met de kosten van gewoon gras. Dat moet niet alleen aangelegd of aangeplant, maar ook onderhouden worden. Dat kost veel tijd en geld. Kunstgras hoeft na het leggen helemaal niet meer onderhouden te worden en u hebt dus alleen te maken met de aanschafkosten.

Zelf leggen is mogelijk
Als u handig bent of al wat ervaring hebt met het leggen van bijvoorbeeld een terras, dan kunt u vrij eenvoudig zelf het kunstgras leggen. Ook dit bespaart weer op de kosten. Op een dakterras of balkon is dat extra eenvoudig, omdat de ondergrond niet meer speciaal ge√ęgaliseerd hoeft te worden. Die is namelijk als het goed is al vlak. Dat garandeert ook dat uw kunstgras vlak komt te liggen, want dat vormt zich naar de ondergrond. Het kan bovendien op elke gewenste maat gesneden worden, dus het maakt niet uit welke vorm uw balkon of dakterras heeft.

Liever niet zelf leggen? De meeste leveranciers van kunstgras bieden u ook de mogelijkheid om het gras te laten leggen, tegen een kleine meerprijs.

Verdere aankleding
Als het kunstgras eenmaal gelegd is, kunt u deze groene oase verder inrichten. Denk aan het plaatsen van mooie tuinmeubels, lekkere stoelen of een praktische picknicktafel. Ook een paar potten met bloemen kunnen het geheel goed opvrolijken. Kies voor meerjarige planten en snoei ze in het najaar wat bij, zodat ze de winter goed door kunnen komen en in het voorjaar weer vanzelf gaan bloeien. Heeft u helemaal geen groene vingers? Dan kunt u natuurlijk ook gewoon kunststof bloemen neerzetten. Haal ze wel in de herfst en winter weer binnen, om te voorkomen dat er vieze groene aanslag op komt.