De maatregelen tegen de droogte in Nederland blijven onverminderd van kracht. De problemen met waterkwaliteit, verzilting en natuur, scheepvaart en landbouw zijn voorlopig niet voorbij. Dat heeft het landelijke Managementteam Watertekorten 16 augustus bekendgemaakt.

De regen van afgelopen week heeft niet gezorgd voor een structurele verbetering. De aanvoer van water via de rivieren blijft onvoldoende om zonder de huidige maatregelen het zoute water terug te dringen. Het grondwaterpeil verschilt per regio. Vooral op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland is het grondwaterpeil zeer laag.

IJsselmeerpeil gestegen

In de regio rond het IJsselmeer is het afgelopen weekend veel regen gevallen. Het IJsselmeerpeil is gestegen. Door de regen in het gebied hebben de waterschappen nu minder water nodig uit het IJsselmeer. De verwachting is dat het peil van het IJsselmeer en Markermeer over een aantal dagen weer zal dalen, maar minder snel dan eerder werd ingeschat.

Neerslagtekort afgenomen

Het neerslagtekort in Nederland is afgenomen tot 294 mm. De verwachting is dat deze de komende twee weken weer stijgt naar 305 mm.

Lees hier de laatste droogtemonitor.

 

Bron: Greenity