Met 30 % minder cement, 35 % CO2-reductie, 30 % gerecyclede grondstoffen
VEGHEL/HOUTEN – MBI, de grootste betonsteenproducent van Nederland, heeft zijn productieproces volledig verduurzaamd. Door volgens een nieuwe formule stenen te maken met 30 procent minder cement, daalt de CO2-uitstoot in de hele betonketen met 35 procent. Verder gebruikt het bedrijf 30 procent aan gerecyclede materialen, worden grondstoffen per schip aangevoerd en draaien alle vier de fabrieken op windenergie. Al deze duurzame aspecten komen samen in de ECOFORTO, de duurzamere betonsteen die op 8 en 9 oktober tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in Houten werd gepresenteerd .
,,We hebben zelf goed nagedacht over duurzaamheid en willen als bedrijf daadwerkelijk veranderen,” zegt algemeen directeur Marcel Bettonvil van MBI. ,,Omdat we zo’n grote speler zijn, gaat het om veel volume en kunnen we op het gebied van duurzaamheid een enorme bijdrage leveren.”
De MBI groep heeft vier productielocaties in Veghel, Aalst, Nieuw-Lekkerland en Kampen, waar jaarlijks meer dan een miljoen ton aan betonmaterialen wordt gemaakt voor Infra, Tuin en Bouw. Daarmee is MBI de grootste producent van ongewapende betonwaren in Nederland.
Het ECO 4A- beleid van het bedrijf is gebaseerd op vier pijlers: aparte toplaag, andere materialen, andere bindmiddelen en aanpassingen van het proces. Bij de ECOFORTO komt het hele duurzaamheidsbeleid van MBI samen in één product.
De basis van de duurzamere betonstenen vormt de sterke toplaag, waar MBI om bekend staat. Die zorgt voor een langere levensduur en minder slijtage en veroudering. De toplaag biedt het bedrijf de mogelijkheid het kernbetonmengsel zover aan te passen en te verduurzamen, dat de betonstenen met zo weinig mogelijk cement en primaire grondstoffen aan de sterkte-eisen kunnen voldoen. Ook maakt die toplaag de productie van waterinfiltrerende en luchtzuiverende stenen als de Clairplus mogelijk.
Verder vervangt MBI 30 procent van zijn primaire grondstoffen als zand en grind door secundaire grondstoffen. Zo gebruikt het bedrijf AEC-granulaat granova van Heros Sluiskil in zijn betonstenen. Dat wordt van gerecycled en gezuiverd bodemas uit afvalovens gemaakt. Door het gebruik van Rebeas zand en grind van Bonder Recycling krijgt oud spoorballast een tweede leven. Verder recyclen alle MBI-fabrieken hun eigen puin, zodat er geen betonafval het terrein af gaat.
Revolutionair is het gebruik van alternatieve hulpstoffen en bindmiddelen via het CemSaver-concept. Hierdoor kan MBI 30 procent minder cement gebruiken in zijn ECOFORTO betonstenen. Aangezien de cementindustrie verantwoordelijk is voor 5 procent van alle CO2-uitstoot in de wereld leidt dit tot een forse reductie. ,,Als ik straks bij de Bond van Fabrikanten van Betonproducten (BFBN) vertel dat we met 200 in plaats van 300 kilo cement een kuub betonsteen kunnen maken lachen ze ons uit, maar dat kunnen we daadwerkelijk,” stelt manager ontwikkeling & technologie Wim Mollink van MBI.
MBI heeft binnen het eigen productieproces een forse energiebesparing gerealiseerd via zuinigere HR-ketels en klimaatkamers in de fabrieken. Alle fabrieken draaien inmiddels op windenergie en op het terrein van de vestiging in Kampen worden twee windturbines gebouwd die net zoveel stroom opwekken als heel MBI verbruikt. Door de grondstoffen vaker per schip aan te voeren bespaart het bedrijf veel autokilometers. De verbreding van de Zuid-Willemsvaart en het uitbaggeren van de haven bij de vestiging in Veghel laat bevoorrading met grotere schepen toe en scheelt jaarlijks alleen al 1500 vrachtwagens.
MBI heeft inmiddels zijn ISO 14001 certificaat behaald en heeft via een levenscyclusanalyse van al zijn producten de milieukosten fors verlaagd. Tijdens de beurs in Houten presenteert het bedrijf een speciaal duurzaamheidsmagazine waarin alle facetten worden belicht.
De Dag van de Openbare Ruimte vond 8 en 9 oktober plaats in de Expo Houten. Het is de grootste vakbeurs voor de openbare ruimte in Nederland.