Dagvoorzitter Jacob Spoelstra aan het woord.

Toen we vijf jaar geleden een tuin lieten aanleggen bij ons nieuwe huis wilden we ook graag tuinverlichting voor de oprit. De hovenier die we hadden geselecteerd aan de hand van een belachelijk lage offerte kon dat ook. Zei hij.

Toen de tuin klaar was leek de oprit door de verlichting net op een landingsbaan voor vliegtuigen. Dat was nog niet zo erg maar de lampen gingen één voor één kapot.

Volgens de expert die ik er twee jaar later bijhaalde was die verlichting ‘rommel van de Gamma’. De expert had er een lampje uitgehaald en direct gezien dat mijn vrouw veel te veel van de toch al belachelijk lage offerte had afgepingeld. Hij gaf mij het advies om óf de vorige hovenier er nieuwe lampjes in te laten stoppen óf aan de slag te gaan met een echte elektricien zoals hij maar dat zou dan wel vier keer zo veel kosten.

Vervolgens zei hij dat hij nog een andere afspraak had en we hebben nooit meer iets van de beste man gehoord. Daar stond ik dan op mijn half verlichte landingsbaan. Volle portemonnee maar kapotte verlichting. En ergens in Nederland vroegen een hovenier en elektricien zich af waarom de omzet dit jaar zo tegen viel. Terwijl ze mijn hele portemonnee leeg hadden kunnen trekken.

Ik heb twee linkerhanden en een vrouw in mijn nek hijgen die wil dat de verlichting gewoon werkt. Verkopen is soms net een wiskundige formule. Een man met twee linkerhanden + een vrouw die het goed voor elkaar wil

hebben = omzet! Toch? Ze hadden het zinnetje ‘Nu we toch met de lampjes bezig zijn, zou ik ook direct…’ kunnen gebruiken. En als er dan nog steeds geld in mijn portemonnee zou zitten, zouden ze zelfs kunnen besluiten met ‘En als u het echt mooi wil maken zou ik…’.

Iets goed verkopen levert ook een mooie tuin op!

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Meer weten? Kijk op www.jacobspoelstra.nl.

garde_experience_2016+_ aanmelden