Interim-voorzitter Michaël van Straalen benadrukt: Genoeg is genoeg“Het consumentenvertrouwen moet herstellen. We kunnen geen lastenverzwaringen op bezuinigingen blijven stapelen. De rek is er al uit bij veel ondernemers. Dat is de boodschap die wij in Den Haag overbrengen”, zegt Michaël van Straalen, waarnemend voorzitter van MKB-Nederland.

Michaël van Straalen en MKB-Nederland-directeur Leendert-Jan Visser reageren op de sombere berichten over de Nederlandse economie die vorige week vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau kwamen. De werkloosheid groeit, het consumentenvertrouwen neemt af en de groeiprognoses voor 2014 zijn naar beneden bijgesteld.

Tekenen van herstel
“Vooral voor ondernemers die zich richten op de binnenlandse markt is dit lastig. Zij kampen met afgenomen bestedingen, mensen zijn gaan sparen in plaats van consumeren. Er is ook goed nieuws. In het buitenland zien we diverse tekenen van herstel. Dat duidt er wel op dat ook voor ons als exportland het einde van de crisis in zicht is”, zegt Leendert-Jan Visser.

Wat er nu nodig is, vooral van de politiek, is duidelijkheid over wat er allemaal nog gaat gebeuren met bijvoorbeeld pensioenen en de huizenmarkt. Van Straalen: “In het verleden is de regering niet zo transparant en consistent geweest, wat heel slecht is voor het consumentenvertrouwen. Nu moeten we heel duidelijk te horen krijgen wat er allemaal gebeurt. Daar hameren wij echt op in Den Haag.”

Export
Daarnaast pleiten Van Straalen en Visser voor maatregelen die de huizenmarkt weer in beweging krijgen en de export een impuls geven. “Samen met het ministerie van Economische Zaken moeten we ervoor zorgen dat er instrumenten zijn om ondernemers te helpen bij internationaal ondernemen. Dat is heel belangrijk”, aldus Van Straalen.

Financiering
Wil je het hele interview met Michaël van Straalen en Leendert-Jan Visser zien, waarin zij ook onder meer nog uitgebreid ingaan op de problemen die veel mkb-ers ondervinden bij het krijgen van krediet? De Weekly Hangout over de Nederlandse economie staat dinsdag vanaf 12.00 uur online!

Bron: MKB Servicedesk

mkb_servicedesk.jpg