Zaterdag 18 januari en zondag 19 januari 2014

Instructies en tips

 1. Kies voor uw telling een dag in het weekend van 18 en 19 januari 2014. Het moment kunt u zelf uitkiezen. Scholen tellen mee tussen 6 en 17 januari 2014. Klik hier voor de Tuinvogeltelling voor Scholen.
 2. Zoek op 18 of 19 januari een plek bij het raam vanwaar u de hele tuin of het balkon overziet.
 3. Houd pen en papier bij de hand en eventueel een vogelgids en verrekijker. Of print de handige scorelijst/vogelzoekkaart.
 4. Tel een half uur lang.
 5. Noteer per vogelsoort het hoogste aantal dat u, in dit halfuur, tegelijkertijd in uw tuin ziet. Tel deze aantallen niet bij elkaar op. U loopt dan het risico dat u dezelfde vogel dubbel telt. Vogels die alleen maar voorbij vliegen hoeft u niet mee te tellen.
 6. Na het half uur tellen geeft u uw resultaten door via deze site. U kunt uw telling tot uiterlijk maandag 20 januari, 12.00 uur ’s middags doorgeven. Daarna sluit het telformulier en kunt u uw telling niet meer doorgeven.
 7. De landelijke resultaten kunt u ook via de site volgen.

Nuttig om te weten:

 • ’s Morgens vroeg zijn vogels het actiefst en valt er dus het meest te tellen.
 • U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
 • Wilt u weten wat er bij u in de tuin zit? Op de lijst van 25 meest voorkomende tuinvogels vindt u de foto’s en geluiden. Heeft u moeite met herkennen? Dan vindt u hier  de families bij elkaar met een beschrijving.
 • Zorg niet alleen goed voor de vogels, maar ook voor uzelf: een comfortabele plek en iets te drinken onder handbereik!
 • U ontvangt na afloop een e-mail met uw persoonlijke resultaten!
 • Op zondagavond 19 januari maakt Vogelbescherming op deze site en via de media de Tuinvogel top-tien van 2014 bekend.
 • De Tuinvogeltelling voor Scholen vindt in 2014 plaats van 6 t/m 17 januari.

Handige scorelijst

Om het u wat makkelijker te maken hebben we een handige scorelijst als hulpmiddel. Leer de meest voorkomende tuinvogels alvast kennen en gebruik de scorelijst bij het tellen van de vogels in uw tuin. Op de scorelijst ziet u afbeeldingen van de 25 meest voorkomende tuinvogels. Download hier de scorelijst/vogelzoekkaart.

Online invoer van gegevens

U kunt uw telling voor 2013 niet meer doorgeven, de telling is gesloten.

Meer tellen?

Wilt u vaker vogels tellen? Dat kan! Duizenden vrijwilligers tellen het hele jaar door vogels en dragen zo bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar vogels. Sovon organiseert de landelijke tellingen. Er zijn tellingen in alle seizoenen van het jaar, die veel of weinig tijd kosten, en waarvoor meer of minder vogelkennis en ervaring zijn vereist. Er zit dus vast een geschikt telproject voor u bij! Ook is er een speciale vogeltelcursus. Aan de hand van de telgegevens houdt Sovon bij of vogels voor- of achteruit gaan. De wetenschappelijke data vormen de basis voor het natuurbeleid en –beheer in Nederland. Ook stelt Sovon jaarlijks de Vogelbalans samen.

Meer informatie

Bron: Vogelbescherming Nederland