Tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg nemen jonge hoveniers het tegen elkaar op in een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak. Begin 2015 vindt de volgende editie van deze nationale wedstrijd plaats. Inmiddels zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang. De deelnemende teams worden geselecteerd tijdens speciale voorronden, die op een aantal AOC’s worden gehouden. De inschrijvingen voor deze voorronden zijn sinds vandaag geopend. Via de website van VHG (www.vhg.org) onder het kopje ‘Actueel en Agenda’ kunnen teams zich tot vrijdag 7 november 2014 inschrijven. De organisatie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is in handen van Branchevereniging VHG in samenwerking met de AOC’s in Nederland. Het doel van de wedstrijden is het hoveniersvak in de spotlights te zetten en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier een veelzijdig en interessant beroep is.

Tijdens de verschillende wedstrijden leggen leerlingen jonger dan 22 jaar een tuin aan, die moet voldoen aan vooraf gestelde criteria. De tuinen zijn elk 5 bij 5 meter en worden binnen een tijdsbestek van 20 uur aangelegd. De wedstrijdopdracht bestaat onder andere uit het uitzetten van maten en peilen en het bewerken en aanbrengen van natuursteen en beton voor trappen, muren en bestratingen. Ook komen het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken en het aanleggen van beplanting met gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of eenjarigen in de opdracht aan bod. De jury beoordeelt de tuinen op vaktechnisch gebied aan de hand van zowel objectieve en subjectieve beoordelingscriteria. Hierdoor zijn de wedstrijden van een hoog niveau en meten zij zich met zowel de Europese als de internationale standaard.

Bram Wevers en Simon Kuiperij wonnen de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2014, die afgelopen februari tijdens TuinIdee werd gehouden. De bedoeling is, dat de winnaars van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2015 worden uitgezonden naar de WorldSkills, die volgend jaar in Brazilië te São Paulo worden gehouden.

De organisatie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is in handen van VHG, de branchevereniging van ondernemers in het groen, en de deelnemende AOC’s. Het Ministerie van Economische Zaken, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarktbeleid, AOC-Raad en Skills Netherlands maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe. Kijk voor meer informatie op de website van VHG (www.vhg.org) onder het kopje ‘Actueel en Agenda’.

logo_vhg_100

Bron: VHG