Is uw bedrijf bedreven in bijvriendelijk beheer en bijvriendelijke inrichting? Meld u dan aan voor de actie ‘Nederland Zoemt’. Branchevereniging VHG is een van de partners in dit initiatief dat in actie komt voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle soorten is bedreigd. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de bijen zelf, maar ook voor ons. Wilde bijen spelen namelijk een grote rol bij de bestuiving van onze landbouwgewassen: tachtig procent van onze eetbare gewassen is ervan afhankelijk. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel. 

Veel gemeenten zijn al actief bezig hun groenbeheer bijvriendelijker te maken. Nederland Zoemt gaat gemeenten hierbij helpen met advies, praktische informatie over bijvriendelijk groenbeheer, aanleg van wilde bijenplekken en de benoeming van bijvriendelijke gemeenten.

VHG-leden kunnen helpen
Onder de VHG-leden zijn natuurlijk al diverse bedrijven bedreven in het bijvriendelijk beheren en inrichten van de openbare ruimte. Er zijn diverse gemeenten die bijvriendelijk beheer willen uitvoeren, maar niet goed weten hoe dit in de praktijk te realiseren. Hiervoor kunnen de VHG-leden met ervaring de gemeenten van dienst zijn. Nederland Zoemt maakt na een hulpvraag van een gemeente via VHG de koppeling met een bijvriendelijk groenbedrijf uit de regio. Dit biedt natuurlijk kansen tot verdere samenwerking met een dergelijke gemeente, zowel op het gebied van uitvoering als ook in plan- en beleidsvorming.

Meedoen? Stuur een mail aan Egbert Roozen of Ingrid Sangers van Branchevereniging VHG.

Kijk voor meer informatie over Nederland Zoemt vanaf november op: www.nederlandzoemt.nl

Bron: VHG