Innovatieve gevelsteen Clairplus MBI breekt 80 procent van schadelijk stikstofoxide af

UTRECHT/KAMPEN – Stenen met een speciale coating van titaandioxide kunnen problemen als smog en luchtvervuiling in grote steden en langs drukke wegen helpen oplossen. Met de Clairplus (Clean-air-plus) heeft MBI De steenmeesters een luchtzuiverende gevelsteen op de markt gebracht die 63 tot 80 procent van de stikstofoxiden (NOx en NO) uit de lucht haalt. Een vierkante meter Clairplus zuivert de lucht net zoveel als een grote boom dat doet. Een oppervlakte van 9 vierkante meter reduceert zelfs net zoveel NOx als een gemiddelde auto per jaar uitstoot.

De revolutionaire vinding is onder ISO-normen getest door de Technische Universiteit Eindhoven en werd deze week gepresenteerd tijdens de Material Xperience, onderdeel van de Internationale Bouwbeurs 2013 in de Jaarbeurs in Utrecht. De nieuwe steen werd meteen genomineerd voor de Material Xperience Award.

Luchtvervuiling vormt een groeiend probleem in stedelijke gebieden in heel Europa. Daarom heeft de EU 2013 uitgeroepen tot het Europese Jaar van de Lucht. Ook zullen de normen voor concentraties luchtverontreiniging worden aangescherpt. In Nederland zijn al diverse bouwprojecten stilgelegd of verboden vanwege overschrijding van de emissienormen. Met name het autoverkeer veroorzaakt te veel luchtvervuiling. NOx veroorzaakt onder meer zure regen en smog.

Dat titaandioxide onder invloed van zonlicht stikstofoxide kan afbreken was al langer bekend. Het toepassen ervan in bouwmaterialen is betrekkelijk nieuw. De coating functioneert als een katalysator die schadelijke stikstofoxiden omzet in onschadelijk nitraat, dat met het regenwater wordt weggespoeld. Deze chemische reactie heet fotokatalyse en vindt bij planten in de natuur op dezelfde wijze plaats.

MBI heeft de gepatenteerde technologie voor het eerst toegepast op zijn gevelsteen GeoStylistix, maar zal dat ook bij betonstenen voor infra en tuin doen en bij de overige producten voor de bouw. ,,Tijdens de bouw van wijken op plekken met veel luchtverontreiniging en normproblemen kun je 20.000 vierkante meter luchtzuiverende steen aanbrengen in gevels, straten en tuinen. Zo krijg je groene longen van steen in de stad,” zegt manager innovatie Harm van der Ploeg.

Harm vd Ploeg MBI en prof Jos Brouwers TUe tijdens seminar  Bouwbeurs 2013

Op de Bouwbeurs in Utrecht gaf professor Jos Brouwers van de Technische Universiteit Eindhoven een seminar over het onderzoek naar de werking van titaandioxide. Tijdens proeven met luchtzuiverende straatklinkers in een straat in Hengelo bleek dat de concentraties NOx over de hele dag met 19 procent afnamen. Daarom wil Brouwers langere buitenproeven gaan nemen en het gecoat materiaal in binnenmilieus gaan testen.

Introductie  Clairplus MBI op Bouwbeurs 2013

De gebruikte stenen in Hengelo konden 40 tot 50 procent van de NOx afbreken. De MBI-steen die professor Brouwers volgens ISO-normen in de reactor van de TU/e testte zelfs 63 procent. ,,Dat is nog beter om de gewenste milieueffecten te bereiken. Steeds meer steden krijgen problemen om onder de aangescherpte normen te blijven. Daarom is er behoefte om iets aan de luchtvervuiling te doen. Dit is een duurzame oplossing, want het enige wat je gebruikt is het mineraal titaandioxide en UV-licht van de zon,” aldus de professor.

Bijkomend voordeel van stenen met een coating van titaandioxide is het zelfreinigende vermogen. Op de toplaag krijgen vuil, algen en mossen geen kans om zich te hechten, waardoor de steen zijn kleur behoudt.