Onderstaande tekst is op basis van de door de inzender verstrekte gegevens geschreven. Plantarium is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of onvolledigheden die in deze beschrijvingen staan.

Foto’s van de nieuwigheden kunt u downloaden van www.plantariumnovelties.nl (login: press, password: press)

Albizia julibrissin ‘Pos 1’ (Tropical Dream)
Albizia julibrissin ‘Pos 1’ (Tropical Dream) is een uitbundig bloeiende boom die met grote aantallen, op steeltjes staande, roze pluimen bloeit. De bloei begint in juli en gaat door tot half september, waarbij zich iedere dag weer nieuwe bloemen openen. Tropical Dream is als beste geselecteerd uit een groep zaailingen uit de hoger gelegen gedeeltes rond Seoul (Korea). Hij is daarom zonder bescherming winterhard tot -20°C. Na twee jaar komt de boom al in bloei. Ongesnoeid wordt de boom 5 à 6 m hoog. Na 10 jaar bevordert jaarlijkse snoei de bloei, maar noodzakelijk is dat niet. Tropical Dream is de langst bloeiende winterharde kleine boom voor koelere klimaten. De winner is Johan Possemiers uit Brecht (België). Jan-Willem Wezelenburg uit Hazerswoude brengt de plant in de handel en Van Vliet Newplants uit Stroe is de inzender op Plantarium. Tropical Dream is kwekersrechtelijk beschermd.

Berberis thunbergii ‘Goruzam’ (Golden Ruby)
Berberis thunbergii ‘Goruzam’ (Golden Ruby) steelt de show in elke tuin met haar verrassende schat aan kleuren. Golden Ruby’s mooie, grote blad verandert in elk seizoen. In het voorjaar heeft de heester oranje/geel/groen blad. In de zomer verkleurt het naar rood. En als klap op de vuurpijl wordt het blad in het najaar dieprood met een opvallende gouden rand. Golden Ruby heeft een fraaie, compacte grootte van 30 cm hoog bij 20 cm breed. Golden Ruby is ziekte-ongevoelig en overleeft winters tot -25°C. Ook is de plant onderhoudsvrij. Golden Ruby komt perfect tot haar recht in een heesterborder, in vakbeplanting, massabeplanting, gecombineerde beplanting of als solitair op terras of patio. Deze kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door Lake County New Plants, LLC uit Madison, Ohio (USA) en wordt ingezonden op Plantarium door Fa. Lucassen Boomkwekerij uit Vorden die de plant met Handelskwekerij G. Hoogenraad B.V. uit Ederveen ook in de handel brengt. Het management verloopt via Plantipp.

Berberis thunbergii ‘Orange Ice’
Berberis thunbergii ‘Orange Ice’ is een Berberis van gemiddelde grootte. De plant heeft een dichte, compacte en opgaande groeiwijze en wordt na zes jaar circa 60 tot 70 cm hoog en 30 cm breed. Het blad heeft een intensieve licht oranje kleur. Vereist een zonnige standplaats. Stelt geen speciale eisen aan de grond en is winterhard. Geschikt voor de aanleg in kleine en middelgrote tuinen, alsmede in potten voor op het terras. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Winner van deze plant is Szewzcyk Janusz uit Krzywaczka Krakau (Polen). Inzender op Plantarium is Ergon Kwekerij uit Eindhoven die de plant ook in de handel brengt.

Berberis thunbergii ‘Ruby Star’
Berberis thunbergii ‘Ruby Star’ is een langzaam groeiende, zeer compacte Berberis. Na zes jaar is de hoogte circa  30 cm en de breedte 40 cm. Het blad heeft een prachtige karmijnachtige rode kleuring. De bloemen zijn zeer klein, geel van kleur en verschijnen in de maand mei. ‘Ruby Star’ vereist een zonnige standplaats, is tolerant op een minder humusrijke grond en is goed winterhard. Aanbevolen voor kleine haagjes en borders, alsmede in rotstuinen. Presenteert zich ook goed in potten op het terras. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Winner van deze plant is Szewzcyk Janusz uit Krzywaczka Krakau (Polen). Inzender op Plantarium is Ergon Kwekerij uit Eindhoven die de plant ook in de handel brengt.

Buddleja davidii ‘Lonplum’ (Sugar Plum)
Buddleja davidii ‘Lonplum’ (Sugar Plum) is gewonnen door Peter R. Moore uit Stockbridge, Hampshire (UK) en het resultaat van een kruising tussen Buddleja davidii ‘Royal Red’ en Buddleja davidii ‘Summer Beauty’. De plant heeft de beste eigenschappen van beide rassen: meer rood én meer compact. Sugar Plum heeft van de zomer tot in de herfst opvallende, paarsrode bloemen. De heester wordt 150 cm hoog en 100 cm breed. Sugar Plum heeft een compact formaat. Perfect als solitair in een pot, maar ook erg geschikt voor heesterborders, combinatiebeplanting en massabeplanting. De plant is goed bestand tegen ziektes en winters tot -22°C. Fa. Lucassen Boomkwekerij uit Vorden en Handelskwekerij G. Hoogenraad B.V. uit Ederveen brengen deze kwekersrechtelijk beschermde plant in de handel. Fa. Lucassen Boomkwekerij zendt hem in voor de nieuwighedenkeuring. Het management verloopt via Plantipp.

Calluna vulgaris ‘Lisbeth’ (GARDENGIRLS® SUMMER LINE)
De nieuwe lila-blauwrose kleur van Calluna vulgaris ‘Lisbeth’ is een prachtige toevoeging aan het bestaande sortiment van de Calluna SUMMER LINE, de vroegbloeiende serie van de GARDENGIRLS®. Vanaf eind augustus heeft deze knopbloeiende heide al volop kleur. De groeiwijze is robuust en struikvormig, de bloemknoppen verschijnen aan fraaie lange twijgen. Een echte aanwinst voor het kleurenpallet aan vroegbloeiende knopheide. GASA Germany uit Kevelaer, Duitsland is de inzender voor de nieuwighedenkeuring. De kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door Johannes van Leuven uit Geldern-Lüllingen (Duitsland) en wordt in de handel gebracht door Heidezüchtung Kramer uit Edewecht (Duitsland).

Carex ‘Feather Falls’
Deze Carex is zeer winterhard, zone 4 en verbrandt niet in de volle zon. ‘Feather Falls’ is uitermate geschikt als patioplant en bloeit in april/mei. Het is een gezond ras en een groeikrachtige plant. Op de pot wordt deze Carex ongeveer 30 cm hoog. Carex ‘Feather Falls’ is kwekersrechtelijk beschermd en komt uit de veredelingskraam van Eternal Plant Boijl BV uit Boijl in samenwerking met CNB/Kwekerij Symbiose. De exclusieve bemiddeling in Nederland van uitgangsmateriaal en de licentie-uitgifte is in handen van CNB New Plants uit Lisse, die de plant ook heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.

Delosperma cooperi ‘DSAM131’ (Jewel of Desert Amethyst), Delosperma cooperi ‘DSAA131’ (Jewel of Desert Grenade) en Delosperma cooperi ‘DSAB131’ (Jewel of Desert Opal)
De Jewel of Desert Delosperma’s zijn een absolute doorbraak. Een nieuwe generatie Delosperma’s die extreem lang bloeien vanaf het voorjaar tot de eerste vorst. De Jewel of Desert serie bestaat uit verschillende kleuren. De planten houden erg van de zon, kunnen zeer goed tegen droogte en zijn winterhard tot -18°C. De hoogte is tot 15 cm en de breedte 30 cm. De kwekersrechtelijk beschermde cultivars worden in de handel gebracht door Jaap van Griethuizen, Remon Bakhuijzen, beiden uit Hazerswoude en Gebr Alkemade uit Lisse en zijn gewonnen door Florsaika uit Quito (Ecuador). Remon Bakhuijzen is de inzender op Plantarium. Het management verloopt via Plantipp.

Jewel of Desert Amethyst heeft felroze bloemen met een overloop naar fel paars.

Jewel of Desert Grenade heeft oranje bloemen met overloop naar fel rood.

Jewel of Desert Opal heeft bloemen met een felle fuchsia kleur.

Delosperma nubigenum ‘WOW20111’ (WHEELS OF WONDER GOLDEN WONDER), Delosperma nubigenum ‘WOWDRY1’ (WHEELS OF WONDER HOT PINK WONDER) en Delosperma nubigenum ‘WOWDW7’ (WHEELS OF WONDER WHITE WONDER)
Jos Cammeraat uit Boskoop presenteert op Plantarium 2015 drie cultivars uit de Delosperma serie Wheels of Wonder. Deze Delosperma’s bloeien van de vroege zomer tot aan begin winter, zijn geliefd bij bijen en vlinders, kunnen lang zonder water en zijn dus makkelijk in onderhoud. De hoogte is 20 cm en de breedte 80 cm. Wheels of Wonder kun je toepassen als solitair op terras of balkon, in de rotstuin of vasteplantenborder, als dakbeplanting, combinatiebeplanting of als bloeiende bodembedekker. Deze kwekersrechtelijk beschermde planten zijn gewonnen door Florsaika uit Quito (Ecuador) en worden in de handel gebracht door Jos Cammeraat en Gebr Alkemade uit Lisse. Het management verloopt via Plantipp. GOLDEN WONDER heeft gele bloemen. HOT PINK WONDER heeft roze bloemen met een geel hart en de bloemen van WHITE WONDER zijn wit van kleur.

Diervilla rivularis ‘Diwibru01’ (Honeybee)
Met haar opvallend felgele blad trekt Diervilla rivularis ‘Diwibru01’ (Honeybee) de aandacht van iedereen. In de zomer bloeit Honeybee rijk met goudgele bloemen. De plant heeft een mooie, compacte en bossige opbouw en wordt 80 cm hoog en 100 cm breed. Honeybee is ziekteongevoelig, onderhoudsvrij en winterhard tot wel -35°C. De goudgele bloemen en het felgele blad geven een prachtig kleuraccent, de plant is dus uitermate geschikt in een heesterborder, massabeplanting en vakbeplanting. Ook als solitair op terras of patio springt Honeybee in het oog. Winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Boomkwekerij William de Bruijn uit Boskoop. De plant wordt ingezonden door Boomkwekerij Coonen uit Baarlo, en in de handel gebracht door William de Bruijn en Hoogenraad uit Ederveen. Het management verloopt via Plantipp.

Erica gracilis ‘6E13’ (Luise)
Erica gracilis ‘6E13’ (Luise) is een nieuwe, kwekersrechtelijk beschermde, Erica gracilis waarvan de bloemknoppen later verkleuren dan bij de traditionele soorten. Hierdoor heeft dit soort een veel langere houdbaarheid. Richting november-december staat de Erica Luise er nog steeds kleurig bij. Door het prachtige kleurcontrast is dit soort zeer geschikt voor sfeervolle herfstbeplantingen, die tot laat in het seizoen hun sierwaarde behouden. Erica gracilis ‘6E13’ (Luise) is gewonnen door Peter de Winkel uit Goch (Duitsland) die de plant ook in de handel brengt. Gasa Germany GMBH heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.

Euonymus japonicus ‘Charles’ (GOLDMINE SENSE)
Euonymus japonicus ‘Charles’ (GOLDMINE SENSE) heeft goudgele bladeren met een dun limegroen randje. De steeltjes zijn ook limegroen van kleur. De onderste bladeren zijn bont, maar donkerder van kleur doordat ze in de schaduw groeien. De grootste sierwaarde van de plant zijn de nieuwe uitlopers, die fluoriserend goudgeel bladig zijn, “Glowing in the Dark”. De plant groeit compact en opgericht omhoog. De maximum hoogte is 80-100 cm. Deze plant is prima geschikt voor kleine tuinen, balkon en op terras. Stelt weinig eisen aan grondsoort. Snoeien enkel in het voorjaar voordat de plant begint te groeien. De winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Rahoens Kris uit België. De plant wordt ingezonden voor de nieuwighedenkeuring door Asra Plant BVBA uit België die de plant ook in de handel brengt.

Fargesia ‘Obelisk’
Fargesia ‘Obelisk’ heeft een krachtige, opgaande, zuilvormige groeiwijze en wordt zo’n 4 tot 5 meter hoog. De groeiwijze doet denken aan de vorm van een obelisk. De sierwaarde wordt mede bepaald door de grote, licht getinte, schutbladeren, die door de aan de basis smalle groeiwijze het hele jaar door goed zichtbaar blijven.

Deze hybride is veel beter wintergroen dan de oude generatie Fargesia nitida ‘Nymphenburg’ en verlangt een zonnige standplaats. Fargesia ‘Obelisk’ bevat alle positieve eigenschappen van nitida en murieliae, is niet woekerend en erg winterhard (tot -25 °C). De kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door Hans Verweij van Grassenerf te Boskoop en wordt in de handel gebracht door Kwekerij Aad Vermeer uit Haaren. Inzender op Plantarium is Breederplants VOF uit Gouda.

Geranium pratense ‘Midnightlyona’ (Midnight Ghost)
Geranium pratense ‘Midnightlyona’ (Midnight Ghost) is een goede en gezonde groeier. De bloemen zijn wit van kleur met soms een lichtroze zweem. Dit geeft een mooi contrasterend effect met de donkerbruine/kastanjebruine bladeren. De winner is Jan van Lakwijk uit Dronten. Compass Plants B.V. uit Hillegom is de inzender op Plantarium en brengt de palnten ook in de handel. De plant is kwekersrechtelijk beschermd.

Eden’s Creations uit Wezep (Nederland) heeft voor de nieuwighedenkeuring een drietal, kwekersrechtelijke beschermde, Hebe’s uit de ‘Little Leaves’ lijn ingezonden. Deze planten zijn gewonnen door Eden’s Creations, worden in de handel gebracht door Boomkwekerij Hoekert uit Wezep en zijn leverbaar vanaf augustus 2015.

De variëteiten uit de ‘Little Leaves’ lijn onderscheidden zich in plantvorm, bladkleur en bladvorm. Daarnaast zijn de Hebe’s geselecteerd op toleratantie voor bladvlekkenziekte (Septoria exotica) en valse meeldauw (Peronospora grisea). Komende jaren wordt het Hebe Little Leaves® sortiment flink uitgebreid.

Hebe ‘Jolly’ (Little Leaves®) is een compacte, kleinbladige Hebe variëteit. ‘Jolly’ onderscheid zich door het fraaie frisgroene blad met een lichtkleurende rand en opvallend rode groeipunten. Deze Hebe is zeer tolerant voor bladvlekkenziekte en valse meeldauw, dus uitermate geschikt voor een duurzame teelt. Een absolute aanwinst binnen het Little Leaves® sortiment.

Hebe ‘Funny’ (Little Leaves®) is een karakteristieke Hebe die zich onderscheid in een gedrongen groeiwijze met frisgroene kleine bladeren. De jonge bladscheuten verkleuren rood wat een bijzonder contrast geeft. Hebe ‘Funny’ is geselecteerd op een hoge tolerantie tegen bladvlekkenziekte en valse meeldauw, zodoende dus zeer geschikte binnen een duurzame teelt.

Hebe ‘Rocky’ (Little Leaves®) onderscheidt zich door een compacte groeiwijze, donkergroen blad en rode groeischeuten. ‘Rocky’ is een zeer sterke Hebe die geselecteerd is op een sterke tolerantie voor bladvlekkenziekte en valse meeldauw. Geschikt voor de duurzame teelt en een mooie aanvulling op het Little Leaves® sortiment.

Helenium autumnale ‘Short and Sassy’
Helenium autumnale ‘Short and Sassy’ heeft een stevige, compacte opbouw met vrolijke oranje gele bloemen met een bruin hart. De bloeiperiode is lang en begint in de vroege zomer en gaat door tot in het late najaar. De plant bereikt een hoogte van 40 cm met een breedte van 60 cm. De plant houdt van volle zon. Hoe meer licht hij krijgt, des te intenser wordt de oranje kleur van de bloemen. ‘Short and Sassy’ is ziekteongevoelig en winterhard tot -30°C. ‘Short and Sassy’ straalt als solitair op balkon of terras, maar ook in een vasteplantenborder, massabeplanting of als combinatieplant. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Skagit Gardens uit Mount Vernon (USA). Inzender op Plantarium is Remon Bakhuijzen uit Boskoop, die de plant samen met Gebr. Alkemade uit Lisse ook in de handel brengt. Het management verloopt via Plantipp.

Helenium ‘Betty’ (UFO), Helenium ‘Carmen’ (UFO) en Helenium ‘Tom’ (UFO)
Compass Plants B.V. uit Hillegom zendt drie cultivars uit de Helenium UFO serie in voor de nieuwighedenkeuring. Deze cultivars zijn gewonnen door N.P. Geerlings uit Lisse en worden in de handel gebracht door Compass Plants B.V. De bloei is van midden zomer tot in het vroege najaar.

Helenium ‘Betty’ (UFO) is een mooie en opvallende tweekleurige Helenium. De bloemen zijn rood en geel en de bloemblaadjes rollen zich wat op, wat een speels karakter geeft. De hoogte is ca. 65-75 cm.

Helenium ‘Carmen’ (UFO) is een compact groeiende Helenium die direct vanuit de grond/pot uitstoelt met vele bloemen. De bloemen zijn geel met oranje blosjes en hebben een donkerbruin hart. De plant wordt circa 50 cm hoog.

Helenium ‘Tom’ (UFO) is compact en rijkbloeiend. De bloemen zijn groot en mooi donkerrood met donderbruin hart en de plant heeft donkere stelen. Hoogte ca. 50 cm

Heuchera ‘Plum Power’
‘Plum Power’ is een sterk groeiende Heuchera villosa type met een opvallende bladtekening en een bladkleur die het hele jaar door verandert. Van bourgondisch rood tot prachtig paars-roze met een zilveren gloed. De bladeren kunnen een doorsnede krijgen van 20-25 cm breed en 35-40 cm lang, met mooie geaarde donkere bladtekeningen. Vanaf eind juni krijgt ‘Plum Power’ donkerroze bloemen met een nabloei in september. Deze Heuchera wordt 35 cm hoog en 50 cm breed. Heuchera ‘Plum Power’ is een doorzetter die zowel tegen extreem heet als zeer koud weer kan. Zelfs winters van -30°C zijn geen probleem. ‘Plum Power’ is ziekteongevoelig en niet kieskeurig over het soort grond. Ook kan de plant in de volle zon, in halfschaduw en in de schaduw worden geplant. De winner is Luc Klinkhamer uit Hillegom. Vitro Westland uit Rijswijk brengt de plant in de handel en heeft hem ook ingestuurd voor de nieuwighedenkeuring. Het management verloopt via Plantipp. ‘Plum Power’ is kwekersrechtelijk beschermd.

Hydrangea macrophylla ‘Ruby Tuesday’ (Magical® Ruby Tuesday®)
Met zijn prachtige donkerrode bolbloemige bloemen met zwart/groenkleurige vlekjes en zijn lange bloeitijd is Hydrangea Magical® Ruby Tuesday® een aanwinst voor het Magical® Four Seasons sortiment. Deze tuinplanten zorgen voor een hele zomer  vol met kleur in de tuin, op het terras of balkon. De Hydrangea macr. Magical® Four Seasons bloeit tot ver in de herfst. In deze bloeiperiode verandert de bloemkleur van de Hydrangea macr. Magical® Four Seasons (4 bloeistadia). Ruby Tuesday® heeft ook prachtige herfsttinten. De plant is gewonnen door De Jong Plant B.V. uit Boskoop in samenwerking met de Hydrangea Breeders Association bv uit De Kwakel. Ruby Tuesday® is kwekersrechtelijk beschermd en is ingezonden door De Jong Plant B.V. die de plant met Kolster BV uit Boskoop in de handel brengt.

Hydrangea paniculata ‘PIIHPI’ (Baby Lace)
Hydrangea paniculata ‘PIIHPI’ (Baby Lace) is klein van formaat, maar groot van uitstraling. De compacte en rijkbloeiende Baby Lace geeft massa’s aan compacte, crème-witte bloemen. De frisse bloemen vormen een mooi contrast met het warme, donkergroene blad. Naast de rijke bloei heeft Baby Lace een zeer stevige opbouw en valt daarom niet uit elkaar na een flinke regenbui. De hoogte na 7 jaar is 100 cm en de breedte 75 cm. Baby Lace is geschikt als solitair, voor massabeplanting en als combinatieplant in een container voor op terras of patio. Het soort is ziekteongevoelig en goed winterhard. De winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Mike Dirr uit Watlinsville (USA). Boomkwekerij Alex Schoenmaker uit Boskoop brengt de plant in de handel en is tevens de inzender op Plantarium. Het management verloopt via Plantipp.

Ilex crenata ‘Glorie Dwarf’
Ilex crenata ‘Glorie Dwarf’, is dé Buxusvervanger. ‘Glorie Dwarf’ is een nieuwe topper uit Duitsland, gewonnen uit een sport van Ilex crenata ‘Glorie Gem’. Hij groeit echter veel compacter dan zijn moederplant. De korte leden en kleine bladeren maken dat de plant verdacht veel op Buxus lijkt. Na 5-6 jaar is ‘Glorie Dwarf’ ongeveer 70 cm breed en 50 cm hoog. Ilex crenata ‘Glorie Dwarf’ is uitstekend geschikt om vakken te maken en voor de vormsnoei. De winner is Baumschulen Gebrüder Barth GbR uit Bad Zwischenahn (Duitsland) die de plant ook in de handel brengt. Van Vliet Newplants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. ‘Glorie Dwarf’ is kwekersrechtelijk beschermd

Lagerstroemia indica ‘Milarosa’ (With Love Girl) en Lagerstroemia indica ‘Milavio’ (With Love Eternal)
About Plants Zundert BV uit Wernhout zendt twee cultivars uit de With Love serie van Lagerstroemia in voor de nieuwighedenkeuring. De bloei is uitbundig van halverwege de zomer tot in het late najaar. De planten vallen op door hun compacte, bossige habitus (60 cm hoog, 40 cm breed) en zijn ideaal voor in een pot op het terras of patio. Ook in een gemixte container of heesterborder staan de planten prachtig. Ze zijn makkelijk in het onderhoud en enorm sterk met een winterhardheid van wel -18°C.

Lagerstroemia indica ‘Milarosa’ (With Love Girl) heeft helderroze bloemen en donkergroen blad en Lagerstroemia indica ‘Milavio’ (With Love Eternal) heeft helderpaarse bloemen en donkergroen blad. De planten zijn kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Piero Frangi uit Barlassina (Italië). Ze worden in de handel gebracht door About Plants, Groencentrum Budel uit Budel en Van Son & Koot B.V. uit Kaatsheuvel. Het management verloopt via Plantipp.

Lonicera ‘Celestial’
De bloemen van Lonicera ‘Celestial’ hebben de kleur van abrikozen: een prachtige combinatie van intens oranje en roze tinten. ‘Celestial’ heeft een lange, rijke bloeiperiode van de zomer tot in het najaar met heerlijk geurende bloemen. Het blad van deze kamperfoelie maakt bijna net zoveel indruk met zijn gezonde, donkergroene kleur. ‘Celestial’ heeft een klimmende habitus met een hoogte van 300 cm en een breedte van 200 cm. De plant is perfect voor in een container met rek op het balkon of terras. Ook geschikt als klimplant of als bodembedekker in de tuin. ‘Celestial’ is ziekteongevoelig en winterhard tot -20°C. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Barry Fretwell uit Exeter, Devon (UK). Hoogeveen Plants B.V. uit Hazerswoude is de inzender op Plantarium en brengt de plant ook in de handel. Het management verloopt via Plantipp.

Loropetalum chinense ‘Chang Nian Hong’ (Ever Red)
De intensief rode bloemen, het opvallend donkerbruine blad en de lange bloeiperiode maken van Loropetalum chinense ‘Chang Nian Hong’ (Ever Red) een mooie toevoeging aan het sortiment. Ever Red bloeit rijk vanaf het vroege voorjaar met grote, rode bloemen. Na 7 jaar is de hoogte 75 cm en breedte 100 cm. Ever Red is groenblijvend en winterhard tot -10°C. Perfect toepasbaar als solitair, compacte heg of gecombineerd in een container met andere planten voor op het terras of balkon. De plant is gewonnen door Mark Paul Griffith uit Watkinsville (USA) en kwekersrechtelijk beschermd. Van Son & Koot B.V. uit Kaatsheuvel brengt de plant in de handel en is tevens de inzender op Plantarium. Het management verloopt via Plantipp.

Miscanthus sinensis ‘Navajo’
De kwekersrechtelijk beschermde ‘Navajo’ is een kleine maar fijne Miscanthus van zo’n 120 cm hoog met een pagodeachtige groeiwijze (overhangende bladeren). Al bij het uitlopen in het voorjaar verkleuren de bladeren naar rood. De kleur wordt in de nazomer alleen nog maar roder. De zomerkleur van het blad is rood aan de buitenkant en olijfgroen rondom de witte nerf. Deze Miscanthus is zeer geschikt voor de kleine tuin en blijft altijd een bescheiden plant. ‘Navajo’ bloeit niet of weinig en is absoluut een goede patioplant te noemen. De winterhardheid is goed, zone 5. Miscanthus sinensis ‘Navajo’ komt uit de veredelingskraam van Hans Mesker van kwekerij Mesker uit Nieuw Annerveen in samenwerking met CNB/Kwekerij Symbiose. De exclusieve bemiddeling en licentie-uitgifte vindt plaats via CNB New Plants uit Lisse die de plant ook heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.

Miscanthus sinensis ‘Ards Angel’
Miscanthus sinensis ‘Ards Angel’ komt uit de veredelingskraam van Hans Mesker van kwekerij Mesker uit Nieuw Annerveen in samenwerking met CNB/Kwekerij Symbiose. ‘Ards Angel’ heeft een stijf opgaande groeiwijze en de hoogte met pluim is 180 cm. Met een frisgroen blad met nerf op een berijpte blauwachtige steel. Deze Miscanthus is zeer geschikt voor de kleine tuin. De bloeikleur is rozebruin en de uitbloei is zilverbruin. ‘Ards Angel’ bloeit vanaf augustus en bloeit door (oude en nieuwe aren aan dezelfde plant). De Miscanthus valt niet uiteen in de winter en heeft een stevig silhouette. De winterhardheid is goed, zone 5. De exclusieve bemiddeling en licentie-uitgifte vindt plaats via CNB New Plants uit Lisse, die de plant ook heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. ‘Ards Angel’ is kwekersrechtelijk beschermd.

Nandina domestica ‘Manon’ (Sunset Boulevard)
Nandina domestica ‘Manon’ (Sunset Boulevard) wordt ingezonden voor de nieuwighedenkeuring door Breederplants VOF uit Gouda. Winner van de plant is Boereboom Stekcultures uit Eindhoven die de plant ook in de handel brengt. Groot pluspunt van Sunset Boulevard is de compactheid. De jonge scheuten hebben een grote verscheidenheid aan kleuren: oranje, rood, geel, roze en groen, die van het voorjaar tot aan het late najaar zo blijven. In de winter verkleurt de plant naar donkeroranje met de groentint er nog steeds in. Sunset Boulevard is toepasbaar in elke tuin, zeer geschikt als patioplant of op het balkon in een mooie pot. In de vollegrond is de plant winterhard tot -15° Celsius. Kwekersrechtelijk beschermd.

Nandina domestica ‘Twilight’
De speelse kleurschakeringen van brons, heldergroen en wit maken deze bontbladige Nandina tot een prachtplaatje in de tuin. In de winter worden de kleuren intenser. En als kers op de taart verschijnt in het voorjaar een zwoele roze gloed. Nandina domestica ‘Twilight’ wordt 120 cm hoog en 50 cm breed met een bossige opgaande habitus. Perfect als borderplant, in combinatie beplanting of als solitair op terras of patio. ‘Twilight’ is winterhard tot –18°C. Magnolia Gardens Nursery uit Magnolia (USA) is de winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant. Inzender op Plantarium is About Plants Zundert B.V. uit Wernhout die deze Nandina met Van Son & Koot B.V. uit Kaatsheuvel in de handel brengt. Het management verloopt via Plantipp.

Parrotia persica ‘JLPN01’ (Persian Spire)
Deze nieuwe Parrotia Persian Spire kenmerkt zich door zijn smal opgaande groei en het fijne blad. In het voorjaar loopt Persian Spire paars uit. In de zomer heeft hij donkergroen blad met een opvallende brede paarse rand die in het najaar door kleurt naar geel/oranjerood. Persian Spire is winterhard tot -30°C en is bladverliezend. Hoogte na 7 jaar zonder snoei is 250 cm en de breedte 75 cm. Met Persian Spire is het voor het eerst mogelijk om een Parrotia aan te planten in een kleinere tuin of als solitair voor op terras of balkon. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door JLPN Inc. uit Salem, Oregon (USA). Inzender op Plantarium is Van Son & Koot B.V. uit Kaatsheuvel, die de plant met Boomkwekerij Bömer uit Zundert in de handel brengt. Het management verloopt via Plantipp.

Photinia serratifolia ‘Oploo5’ (Pink Crispy)
Pink Crispy verrast met haar prachtig gemarmerd blad met speelse licht- en donkergroene spetters. Onder dat blad kijken de intens rode stelen je verleidelijk aan. En alsof dat niet mooi genoeg is, verrast Pink Crispy opnieuw met haar vrolijke felroze scheuten. Pink Crispy heeft een bossige, opgaande habitus met een hoogte van 175 cm en een breedte van 100 cm. Temperaturen tot -20 °C zijn geen probleem. Pink Crispy is ziekteongevoelig en onderhoudsvriendelijk. Pink Crispy is een sierlijke toevoeging aan heesterborders, vakbeplanting, massabeplanting en gemixte containers. Ook is de plant perfect als heg en als solitair op balkon en terras. Van Oploo Tuinplanten B.V. uit Bavel heeft de plant gewonnen en is tevens inzender van de kwekersrechtelijk beschermde plant op Plantarium en brengt hem ook in de handel. Het management verloopt via Plantipp.

Prunus domestica ‘Mirabelle Ruby’
Prunus domestica ‘Mirabelle Ruby’ heeft een zuilvormige groeiwijze. De ronde, rode ovaalvormige vruchten kunnen direct gegeten worden, maar zijn ook geschikt voor verdere verwerking in jam, enz. Dit zelfbestuivende pruimenras is uitermate geschikt voor de kleinere tuin. In het voorjaar witte bloesem, en in de zomer overheerlijke vruchten, die men zelf biologisch kan kweken. Dit soort wordt 80 cm breed en 250 cm hoog. ‘Mirabelle Ruby’ is een mutant ontstaan uit Prunus domestica ‘Mirabelle’ en gewonnen door Frank P. Matthews Ltd uit Worcetershire (UK). Jos Frijns en Zn bv uit Margraten brengt de plant in de handel en is tevens de inzender op Plantarium.

Prunus laurocerasus ‘GRPL19’ (Legend)
Het dikke, glanzende blad van Prunus laurocerasus ‘GRPL19’ (Legend) is uniek. Het grote, langwerpige blad heeft een karakteristieke slag. De plant heeft een snelle, bossige en opgaande groei. De struik wordt 250 cm hoog en 100 cm breed. In het voorjaar verschijnen witte bloemen. Deze Prunus is ziekteongevoelig, makkelijk in het onderhoud en winterhard tot -22°C. Legend komt goed tot zijn recht in vakbeplanting, massabeplanting, heesterborders of als hoge heg. De winner is Guido Rouwette uit Valkenburg. All Connect vof uit Oene is de inzender van deze kwekersrechtelijk beschermde plant en brengt hem met Boomkwekerij Jos Selten uit Meterik in de handel. Het management verloopt via Plantipp

Prunus laurocerasus ‘Rentan’ (Titan)
De kwekersrechtelijk beschermde Prunus laurocerasus ‘Rentan’ (Titan) doet zijn naam eer aan: Titan is namelijk ongevoelig voor ziekten en winterhard tot -22°C. Titan heeft een breed groeiende, opgaande en bossige habitus en wordt 125 cm hoog en 100 cm breed en maakt hem ideaal voor vakbeplantingen. Ook als solitair op balkon of terras, in een heesterborder, als heg of in massabeplanting is Titan heel geschikt. De intens bronzen kleur van de nieuwe scheuten zorgen voor een schitterend effect. Deze intense kleur behoudt de plant voor een lange tijd. In het voorjaar krijgt Titan witte bloemen. De winner is Boomkwekerij Rendering uit Aalten, inzender op Plantarium is All Connect vof uit Oene die de plant met Boomkwekerij Rendering ook in de handel brengt. Het management verloopt via Plantipp.

B.D. Rijnbeek Boomkwekerijen B.V. uit Boskoop zendt een vijftal patiorozen uit de Babylon Eyes® serie in voor de nieuwighedenkeuring. Deze rozen zijn rijkbloeiend met opvallende, open, dubbelkleurige bloemen en harten (ogen). De planten zijn doorbloeiend (in Europa vanaf maart/april tot ver in het najaar) en hebben weinig verzorging nodig en kunnen zelfs tegen een droge en/of koude periode. Mooi voor tuin/terras/balkon, maar ook als bodembedekker in vakbeplanting bruikbaar. De rozen zijn gewonnen door Interplant Roses B.V. uit Leersum, allen kwekersrechtelijk beschermd en ze worden in de handel gebracht door B.D. Rijnbeek Boomkwekerijen B.V..

Rosa ‘Interbablitlig’ (Cream Babylon Eyes®) heeft een gele tot crémekleurige bloem met een donker hart.

Rosa ‘Intereybabeuq’ (Queen Babylon Eyes®) heeft fuchsia roze bloemen met wit/rood hart.

Rosa ‘Intereybabnus’ (Sunshine Babylon Eyes®) heeft een veelkleurige rode bloem met geel tot rood hart.

Rosa ‘Intereybabroc’ (Coral Babylon Eyes®) heeft een veelkleurige roze bloem met geel/rood hart.

Rosa ‘Intereybabsap’ (Pastel Babylon Eyes®) heeft een veelkleurige oranje bloem met geel/rood hart.

Sambucus nigra ‘Obelisk’
Sambucus nigra ‘Obelisk’ is een heester die 3 tot 4 meter hoog wordt met een piramidale groeiwijze. Deze robuust ogende heester geeft extreem veel bloemen en bessen. Ideaal voor de kleinere tuin, of als haag, maar ook zeer geschikt als solitair in de wat grotere tuin. ‘Obelisk’ is zeer winterhard (zone5a, tot -30 °C). De rijkelijk aanwezige vruchten kunnen worden verwerkt tot sap of bessenlikeur. ‘Obelisk’ is kwekersrechtelijk beschermd. Gewonnen en in de handel gebracht door Szkółka Szmit uit Pechcin (Polen). Inzender op Plantarium is Breederplants VOF uit Gouda.

Sambucus racemosa ‘Walfinb’ (Welsh Gold)
Sambucus racemosa ‘Walfinb’ (Welsh Gold) heeft prachtig diep ingesneden blad met een bijna lichtgevende geelgroene kleur. In de zomer verschijnen witte bloemen gevolgd door opvallend rode bessen. Deze trosvlier heeft een mooie, compacte habitus. Hij bereikt een hoogte van 120 cm en een breedte van 100 cm. Winters tot -22°C zijn geen probleem. Onderhoudsvriendelijk. Welsh Gold is geschikt als solitair, in borders of in vakbeplanting. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Alan G. Walmsley uit Coddenham, Suffolk (UK). Inzender op Plantarium is Jesper Mathot uit Boskoop die de plant tevens met Stekbedrijf Bergs uit Heythuysen en Boomkweker Lendert de Vos B.V. uit Reeuwijk in de handel brengt. Het management verloopt via Plantipp.

Sedum ‘Dazzleberry’ (Sunsparkler), Sedum ‘Firecracker’ (Sunsparkler) en Sedum ‘Lime Zinger’ (Sunsparkler)
De Noordpoel uit De Kwakel heeft drie Sedums uit de Sunsparkler serie ingezonden die opvallen door hun kleuren. In de zomer bloeit deze succulent rijk en lang met grote bloemen. De planten hebben een compacte, kruipende habitus en worden zo’n 20 cm hoog en 50 cm breed. Ideaal als solitair, bodembedekker, in vakbeplantingen, in rotstuinen of in een vasteplantenborder. De bloemen zijn ook geschikt als snijbloem. Makkelijk in onderhoud en winterhard tot -25°C. De planten zijn gewonnen door Garden Solutions. LLC uit Zeeland (USA) en kwekersrechtelijk beschermd.

Sedum ‘Dazzleberry’ (Sunsparkler) heeft paarsblauw blad en grote, donkerroze bloemen.

Sedum ‘Firecracker’ (Sunsparkler) heeft rood blad en grote, roze bloemen en is goed bestand tegen hitte.

Sedum ‘Lime Zinger’ (Sunsparkler) valt op door zijn groene blad met rode rand. De bloemen zijn groot en zachtroze van kleur en is ook goed bestand tegen hitte.

De Noordpoel en Gebr. Th. & W. Alkemade uit Lisse brengen de planten in de handel. Het management verloopt via Plantipp.

Sedum telephium ‘Eline’ (Yellow Matrona)
Sedum telephium ‘Eline’ (Yellow Matrona) is een geelbloeiende Sedum met de bladkleur en groei van Sedum ‘Matrona’. Yellow Matrona is een goed vertakkend ras, bloeit in augustus en heeft een hoogte van 35-40 cm. De winterhardheid zone is 5-6, afhankelijk van de standplaats. De kwekersrechtelijk beschermde Yellow Matrona komt uit de veredelingskraam van Kwekerij Aan de Dijk, Jan Dijkstra uit Oudeschip. De exclusieve licentie-uitgifte is in handen van CNB New Plants uit Lisse, die de plant ook heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.