Op vrijdag 23 februari a.s. ontvangt Snoek Hoveniers, tijdens de beurs Tuin & Sfeer, uit handen van Lodewijk Hoekstra, het eerste Duurzaamheidcertificaat “NL Tuinlabel’. Speciaal voor de beurs ontwierp Douwe Snoek en zijn team een tuin volgens de principes van het NL Tuinlabel.

Het is nu of nooit; aldus Lodewijk Hoekstra o.a. bekend als tuinman van Eigen Huis & Tuin.
Dat we het roer om moeten gooien om de dramatische achteruitgang van onze groene leefomgeving een halt toe te roepen, is al langer bekend. Bewustzijn creëren van ons eigen gedrag, en kennis hebben over de voordelen van een groene omgeving, zijn hierin uitermate belangrijk. Na de actie ‘Code Rood voor Natuur’ komt Lodewijk (mede founder van
NL Greenlabel) nu met een oplossing voor iedereen met een tuin om een substantiële bijdrage te leveren aan een betere wereld; ‘NL Tuinlabel’.

Een tuin met certificaat

NL Greenlabel maakt duurzaamheid meetbaar door middel van zogenaamde duurzaamheidspaspoorten. Op basis van deze methodiek is nu ook een duurzaamheidslabel voor tuinen bedacht. Hiermee geven we mensen uit de groenbranche een extra handvat om het gesprek aan te gaan met de consument. Samen met alle betrokkenen kijken we naar de tuin als onderdeel van het ecosysteem en als manier om steden klimaatbestendig te maken. De bij NL Greenlabel aangesloten groenprofessionals zijn speciaal opgeleid om deze methodiek in de praktijk te brengen, zo ook Snoek Hoveniers uit Grou en Emmen.

De particulier krijgt op een laagdrempelige wijze inzicht in de duurzaamheid van zijn of haar tuin. Er wordt integraal gekeken naar zaken als bodem, water, verhouding groen en grijs, gebruikte materialen en natuurlijk naar biodiversiteit. Het principe van het duurzaamheidspaspoort is analoog aan dat van een energielabel en geeft inzicht in de mate van duurzaamheid van de gehele tuin. ‘NL Tuinlabel’ kan particulieren dus concreet helpen om een positieve bijdrage te leveren aan het vergroten van de biodiversiteit en klimaatverandering. Dit geldt overigens niet alleen voor particulieren. Zo biedt NL Tuinlabel ook kansen voor derden. Met een NL Tuinlabel op de tuin, korting op een duurzame hypotheek of op waterschapsbelasting? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Logo NL Tuinlabel

Bron: NL Greenlabel