Mensen die de hooikoortsplant Ambrosia in de tuin hebben staan, kunnen deze het best in de container gooien. Dat adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

Als de van oorsprong Amerikaanse plant niet wordt verwijderd, kan het hooikoortsseizoen volgens de NVWA met twee maanden worden verlengd.

Het onkruid komt volgens de NVWA op dit moment nog niet massaal in Nederland voor, maar er is de laatste jaren wel een stijging te zien. Waarschijnlijk komt dat door het veranderende klimaat. De komende weken zijn ideaal om de Ambrosia te verwijderen, omdat de plant dan gaat bloeien.

Mondkapje
De voedsel- en warenautoriteit adviseert mensen die de plant willen verwijderen om handschoenen en dekkende kleding te dragen. Zo kunnen allergische huidreacties worden voorkomen. Als de plant bloeit, moet ook een mondkapje en een veiligheidsbril worden gedragen. Bovendien is het verstandig om de plant in de restafval-container weg te gooien en niet in de GFT-container om te voorkomen dat de plant terugkomt via compost.

Het stuifmeel van de Ambrosia geeft een heftige reactie bij hooikoortspatiƫnten. Het hooikoortsseizoen duurt in Nederland normaal gesproken tot eind augustus, maar omdat de Ambrosia dan pas gaat bloeien, kan deze periode worden verlengd als de plant verder oprukt. De plant komt vooral voor op plekken waar vogelvoer is gestrooid, doordat daar soms zaden van de plant in zitten. Hetzelfde geldt voor vetbollen.

Bron: Novum