• Gunstig koopdagenpatroon zorgt voor omzetgroei
  • Krimp bij non-food houdt ook in augustus aan

De omzet van de detailhandel was in augustus 2012 bijna 1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen zijn met 1,9 procent gestegen, het volume kromp met 1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Een gunstige samenstelling van de koopdagen had een positief effect op de omzetontwikkeling. Na correctie voor dit effect daalt de omzet met bijna 2 procent en krimpt het volume met ongeveer 4 procent.

In vergelijking met augustus 2011 behaalden de non-foodwinkels bijna 5 procent minder omzet. De omzetdaling over de eerste acht maanden van 2012 komt nu op iets minder dan 4 procent uit. De sterkste omzetdaling kwam met bijna 13 procent op naam van de winkels in woninginrichtingartikelen. Ook de textielsupermarkten en de bovenkledingwinkels hadden te maken met een sterke omzetdaling. Alleen de drogisterijen kenden een omzetstijging.

Winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden een omzetstijging van 7 procent. Gecorrigeerd voor het koopdageffect blijft daar bijna 2 procent van over. De prijzen stegen met 1,5 procent, de volumegroei bleef beperkt.

Postorderbedrijven en internetwinkels noteerden bijna 9 procent meer omzet. De tankstations hadden een omzetstijging van bijna 4 procent.

Meer info…