De beuk (Fagus sylvatica) is verkozen tot ‘Boom van het Jaar 2014’ op basis van de criteria ‘gezond groeiend’, ‘geringe onderhoudsvraag’ en ‘beschikbaarheid bij kwekers’, zo meldt Boom in Business op haar website.
Fagus sylvatica troefde daarmee de andere genomineerden -Magnolia kobus en Parrotia persica ‘Vanessa’- af. In totaal zijn volgens Boom in Business een twintigtal bomen aangedragen voor de verkiezing van 2014, een jaar met als thema ‘De onderhoudsarme boom’ (zie YouTube-film aankondiging verkiezing).

Fagus sylvatica

Uit de beschrijving van de Fagus sylvatica op de voor iedereen vrij toegankelijke online Rassenlijst Bomen, blijkt hoe ‘makkelijk’ de boom is. De beuk ‘stelt weinig eisen aan het klimaat’, ‘is bruikbaar op alle gronden’, ‘verdraagt schaduw zeer goed’ en ‘heeft over het algemeen weinig last van ziekten en plagen’.

Tegenover deze fijne eigenschappen, staan wat ‘minpunten’. De Fagus sylvatica gedijt weliswaar in de meeste klimaatomstandigheden goed, maar extreme droogte kan zij slecht verdragen. En ook al stelt de boom weinig eisen aan de grond: zeer arme droge en zeer natte gronden zijn af te raden als standplaats. Verder zijn de bomen gevoelig voor strooizout, wind en zeewind.