Dinsdag 12 november 2013 ontving gedeputeerde van provincie Drenthe, de heer Brink, een garantiebewijs voor 15 BBL leerwerkplekken in de groene branche. Deze leer-werkplekken zijn een resultaat van een samenwerking tussen opleidingsinstituut TerraNext, organisatie TRI Noordoost Nederland en de brancheorganisatie VHG regio Noord. Het garantiebewijs voor deze leerwerkplekken is bekrachtigd door de ondertekening van de drie samenwerkende partijen en werd door de bestuursvoorzitter van OnderwijsGroepNoord, de heer R. Schilt, aangeboden aan de provincie Drenthe. De provincie Drenthe stimuleert de samenwerking tussen Onderwijs, Overheid en Ondernemers, aldus gedeputeerde Brink. De heer Brink was dan ook heel content met dit concrete resultaat. ’Geen “loze beloftes”, maar daadwerkelijk arbeidsplaatsen en een opleiding, daar is de (jeugd)werkloosheid in Drenthe mee gebaat’, aldus de gedeputeerde.
De overhandiging van het garantiebewijs voor de 15 leerwerkplekken, was een onderdeel van de werkconferentie GreenTrendEvent die plaats vond bij TerraNext in Eelde. Het GreenTrendEvent is een initiatief van verschillende marktpartijen, branchevereniging VHG regio Noord en TerraNext, (AOC Terra). Het doel van het GreenTrendEvent is, mensen op allerlei manieren betrekken bij de ontwikkelingen in het werken in het groen. Ruim 70 mensen uit de branche gingen met elkaar in gesprek op de ‘beursvloer’. Op deze manier ontstaan er nieuwe inzichten en samenwerkingen die ervoor zorgen dat onderwijs en de praktijk bij elkaar blijven aansluiten, nu en in de toekomst. De samenwerking die erin heeft geresulteerd dat er 15 leerwerkplekken beschikbaar zijn, is hier een mooi voorbeeld van.

De BBL leer – werk constructie is een combinatie van werken en leren in de kansrijke hoveniers- en groenvoorzieningsbranche. In dit project onderscheidt de opleiding zich van de bestaande BBL-opleidingen, doordat de lessen zoveel mogelijk in het laagseizoen (winterperiode) worden geconcentreerd. Door deze opzet zijn de deelnemers in de drukke periode volledig inzetbaar voor hun werk. TRI Noordoost Nederland neemt jongeren in dienst en detacheert ze bij de lidbedrijven. De deelnemers rouleren over deze lidbedrijven. Extra dimensie in dit traject is ook dat er 40 uur praktijkles wordt verzorgd door mensen uit het bedrijfsleven. Doel is het behalen een officiële MBO-kwalificatie op niveau 2 of 3.
De opleiding wordt verzorgd door TerraNext van AOC Terra en medio maart starten de deelnemers met hun baan bij de TRI.

terra_next_hoveniers

Bron: TerraNext