Lavendelplanten, klokjesbloem of de sneeuwbal. Allemaal prachtig bloeiende tuinplanten en zeer aantrekkelijk voor bijen en hommels. De tuinder is blij met zijn bloeiende tuin en bijen vinden veel stuifmeel op de bloeiende planten. Een win- winsituatie.

Veel mensen doen graag hun best voor de bijen en vlinders in de tuin. Ze zetten de tuin vol met bloeiende planten en hopen zo een steentje te kunnen bijdragen tegen de toenemende bijensterfte. Helaas blijken de meeste planten niet zo bij-vriendelijk. Veel van de planten die te koop zijn bij het tuincentrum zitten boordevol pesticiden, blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

Greenpeace liet 69 planten onderzoeken op 400 verschillende soorten pesticiden en de resultaten zijn schokkend. Slechts één monster bevatte geen enkel bestrijdingsmiddel; op alle andere monsters trof Greenpeace schadelijke bestrijdingsmiddelen aan. Ook zijn pesticiden gevonden die in Nederland verboden zijn.

Giftige luizenverdelgers en mierenlokdozen
Een jaar geleden liet Radar al zien dat de tuincentra vol liggen met luizenverdelgers en mierlokdozen die zeer schadelijk zijn voor honingbijen. In deze insectenverdelgers zitten hoge doses van zogenaamde neonicotinoïden, die zeer giftig zijn voor honingbijen.

Gifplanten
Greenpeace heeft onderzoek gedaan naar pesticiden op sierplanten. Een dergelijk onderzoek is niet eerder gedaan in Nederland. De geteste planten blijken in totaal 57 keer behandeld met één van de 22 in Nederland illegale bestrijdingsmiddelen dus.

Acuut giftig voor bijen
Gemiddeld werden 7 verschillende soorten pesticiden op de monsters gevonden. De meest besmette plant bleek een skimmia met maar liefst 14 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Naast de verboden bestrijdingsmiddelen werden ook bestrijdingsmiddelen gevonden die acuut giftig zijn voor bijen.

Een deel van de bestrijdingsmiddelen valt onder de noemer neonicotinoïden, een insectenbestrijdingsmiddel dat systemisch werkt. Dit houdt in dat het middel in de hele plant zit. Zaden worden in deze insecticide gedoopt, wat tijdens de groei door de hele plant verspreid wordt.

Bijensterfte door neonicotinoïden
Deze insecticiden zijn zeer schadelijk voor bijen. In Duitsland werden bijen uitgerust met een zendertje. Zo konden ze goed worden gevolgd. Hieruit bleek dat bijen die blootgesteld waren aan thiacloprid (een neonicotinoïde) de weg naar de korf niet meer weten. Zo kunnen ze het verzamelde voedsel niet naar de korf brengen en sterven de bijen uiteindelijk.

Volgens Kees Kodde , campagneleider bij Greenpeace, zijn neonicotinoïden voor bijen 7000 keer giftiger dan DDT, een inmiddels berucht en verboden bestrijdingsmiddel. Bijen krijgen deze stoffen niet alleen binnen via nectar en stuifmeel, maar ook via vervuild oppervlaktewater en vocht dat planten uitscheiden.

Meest giftige monsters bij Intratuin
Intratuin heeft de twijfelachtige eer koploper te zijn als het gaat om de gevonden pesticiden. Hier vond Greenpeace de meeste monsters die acuut giftig zijn voor bijen, hier gaan bijen meteen dood aan en de meeste pesticiden die niet gebruikt mogen worden in de Nederlandse sierteelt. Daarnaast komen 7 van de top tien giftigste planten bij Intratuin vandaan.

Bij de andere geteste tuincentra is het niet veel beter. Ook bij BoerenBond-Welkoop en Groenrijk worden veel en illegale bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Bee Happy niet vrij van bestrijdingsmiddelen
Zelfs de bollenmix “Bee Happy”, speciaal geselecteerde bollen voor bijen en vlinders blijkt niet vrij van bestrijdingsmiddelen. Er valt dus nog een wereld te winnen voor een blije bij.

Meer informatie: www.reddebijen.nl
Het rapport van Greenpeace kun je hier lezen.

Greenpeace: Sierplanten uit tuincentra vaak vol bestrijdingsmiddelen

Bron: TROS RADAR