Planten in de leefomgeving van 65-plussers hebben een positief effect op hun gezondheid en welzijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat Fytagoras uitvoerde met financiering van het Productschap Tuinbouw. 

In het onderzoek zijn in de leefomgeving (ouderenwoning/ kamersituatie) van 65-plussers de omstandigheden van het binnenklimaat gemeten. Op basis van deze gegevens zijn de voor deze omgeving meest geschikte luchtzuiverende plantensoorten geselecteerd. In een vervolgproef is vervolgens op een aantal kamers het effect gemeten van deze planten in de leefomgeving op zowel binnenklimaat als het welzijn en de gezondheid van de bewoners.

Positieve trend
Het onderzoek laat een positieve trend zien van het effect van planten op het welbevinden en de gezondheid van ouderen. Tevens is aangetoond dat een toename van het aantal planten in de leefomgeving van ouderen een positieve invloed heeft op de gezondheidstoestand en het welzijn. De resultaten geven aanknopingspunten voor het opzetten van vervolgonderzoek op grootschalig niveau bij bewoners van woonzorgcentra. Klik hier om het volledige rapport in te zien.

Bron: VHG