Onlangs heeft VHG het position paper ‘Maatschappelijke en duurzaamheidsdoelen behalen met groene daken en gevels’ gepubliceerd. In dit document zijn de maatschappelijke baten en duurzaamheidsdoelstellingen van groene daken en gevels op een rij gezet. Nu maatregelen om op de klimaatsverandering in te spelen actueel zijn, zou de stimulering en realisatie van groene daken en gevels tot beleidsdoelstelling van gemeenten gemaakt kunnen worden. In het stuk zijn hiervoor aanbevelingen opgenomen. Via een brief heeft Branchevereniging VHG de publicatie onder de aandacht gebracht van de Nederlandse gemeenteraden en de besturen van de water- en hoogheemraadschappen. 

Wateroverlast

De afgelopen weken hebben korte en hevige regenbuien weer voor veel wateroverlast gezorgd. Op tal van plaatsen kon de riolering het water niet meer aan. Huizen en winkels liepen onder water met veel schade tot gevolg. Volgens het KNMI kunnen we dit soort weersomstandigheden in de toekomst vaker verwachten. We zullen maatregelen moeten treffen om de schade te beperken.

Deltaprogramma

Op Prinsjesdag presenteert Minister Melanie Schultz van Infrastructuur & Milieu het nieuwe Deltaprogramma. Hierin zijn diverse maatregelen opgenomen om het waterbeheer in Nederland naar de toekomst toe te waarborgen. Eén van de mogelijkheden in het bebouwde gebied is de toepassing van groene daken en gevels. Hiermee is het mogelijk om het water langer vast te houden en vertraagd naar de riolering af te voeren. Bovendien hebben dit soort daken een koelend vermogen. Daardoor wordt het in de zomer minder warm in gebouwen en is er minder energie nodig om deze te koelen.

Energie en biodiversiteit

In de sfeer van energie zorgen groene daken voor een optimalere werking van zonnepanelen. Niet minder belangrijk is de bijdrage van groene daken en gevels aan de bevordering van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Al deze baten van groene en gevels staan vermeld in het position paper.

Klik hier voor het position paper ‘Maatschappelijke en duurzaamheidsdoelen behalen met groene daken en gevels’

logo_vhg_100

Bron: VHG