Schimmelziekten in de buxus geven grote problemen voor buxusliefhebbers. Gele, bruine en zwarte bladeren wijzen op schimmels die de buxus aantasten. Slecht onderhoud en natte weeromstandigheden zijn doorgaans de oorzaken van schimmelziekten.

De schimmels die de buxus aantasten zijn te bestrijden met het plantversterkende middel Cuargin. Voorwaarde is wel dat u er tijdig bij bent.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website. www.pietervanderlinden.nl/advies-beplanting/schimmelziekten-buxus

Buxusziekten: zo bestrijd je ze!

Gele, rood/bruine bladeren aan de buxus? Ziet u zwartbruine vlekken op de bladeren van de buxus. Aangevreten buxusplanten in uw tuin? Grote kans dat u te maken hebt met een buxusziekte. In dit artikel vindt u alle informatie en oplossingen voor diverse buxusproblemen.

Buxusziekten zijn momenteel een hot item. De buxus blijkt erg gevoelig voor schimmelziekten en de zogenaamde buxusmot. Komen hoveniers met deze klachten bij ons dan adviseren wij ze te kijken naar de Ilex Crenata.

Dit is een uitstekend alternatief voor de buxus.

Hoe ontstaat schimmel in de buxus?

De buxus is een plant met een dichte structuur. Onderhoud u de buxusplant goed dan balanceert u de structuur van de buxus. Wordt er geen onderhoud uitgevoerd dan is deze dichte structuur de oorzaak van schimmelziekten.

Door de dichtheid blijft regenwater in de buxusplant hangen. Ook komt de wind niet door de buxusplant heen. Deze combinatie maakt de plant een ideale broeiplaats voor schimmels. Vervolgens kunnen de volgende schimmelziekten ontstaan.

Buxus (bladeren) worden geel

Een buxus met gele bladeren duidt op:

  • Een gebrek aan de juiste voeding
  • Te zure grond als ondergrond voor de cactus
  • De schimmelziekte Volutella Buxi

Problemen met de ondergrond of voeding pakt u aan met de juiste bemesting.

Bladeren buxus worden bruin

Worden de bladeren van uw buxus bruin dan komt dit vaak door de schimmelziekte Volutella Buxi.

De buxus wordt plaatselijk bruin en na verloop van tijd ontstaat er wit/roze schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren.

Zwarte vlekken bladeren buxus

Ontdekt u zwarte vlekken op de bladeren van uw buxus dan is dit in 9 van de 10 gevallen terug te voeren op de schimmelziekte cylindrocladium buxicoli. Na een aantal dagen vallen de aangetaste bladeren van de plant af.

Vervolgens ontstaan er zwarte strepen op de jonge twijgen. Uiteindelijk verliest de buxus een groot deel van de bladeren en de takken. De takken drogen uiteindelijk uit waardoor ze tot diep in de plant afsterven.

Schimmelziekten: Volutella buxi en cylindrocladium buxicoli

Volutella buxi (taksterfte) en cylindrocladium buxicoli zijn de bekendste schimmelziekten.We zullen hier iets uitgebreider op ingaan. Volutella buxi uit zich als een sterke plaatselijke verbruining. Na verloop van tijd ziet u dat er wit/roze schimmelpluis ontstaat aan de onderzijde van de bladeren.

Dan weet u zeker dat u te maken hebt met taksterfte.Deze ziekte dringt diep door in de plant.

Heeft u te maken cylindrocladium buxicoli dan verschijnen er zwarte vlekken op het buxusblad. Deze breiden zich vlot uit waardoor de buxus in z’n totaliteit kapot gaat.

Bijdrage: GreenSales – Pieter van der Linden

greensales_pieter_van_der_linden