Ga groen ondernemen (in Zeeland)!

Maak kennis met het project VET groen. In dit project staan 12 jonge groene Zeeuwse ondernemers centraal. Deze verhalen worden gebundeld in het VETgroen magazine. Dit magazine wordt eind januari verspreid over alle 3e klassers van de middelbare scholen in Zeeland. Dit wordt gedaan om hen te inspireren en motiveren om de groene sector ook mee te nemen in hun opleidings- en beroepskeuze. Dit omdat er zeker behoefte is aan goed gekwalificeerd personeel en het leerlingenaantal op groene opleidingen juist afneemt. Vaak is de reden een verkeerd/negatief imago van deze beroepen, en daarnaast wordt er gewoon (te) weinig aandacht aan besteed.

Twee van deze ondernemers zijn een tuinarchitecte en een boomverzorger. Twee beroepen die nog té onbekend zijn en die zeker zullen aanspreken vanwege het creatieve en sportieve karakter.

Het verhaal van Svetlana, 27, Tuinarchitecte

Svetlana kwam op haar 17e naar Nederland en had maar één droom: tuinarchitecte worden. Acht jaar later heeft ze haar eigen bedrijf in Terneuzen: SK Exteriors. Ze vertelt  je hoe ze dat heeft bereikt en wat er zo leuk is aan dit creatieve vak!

Op de fiets

“Op mijn 17e ben ik van Moskow naar Nederland verhuisd. Dat was een hele overgang. Zo zag ik hier in Nederland bijna iedereen fietsen. Kinderen fietsen naar school en volwassenen fietsen naar hun werk. In Rusland was ik dat helemaal niet gewend. Daar reisde ik altijd met het openbaar vervoer, zoals elke Rus dat doet. Fietsen doe je daar meer als sport of in het weekend. Het heeft dan ook wel even geduurd voordat ik de fiets pakte.”

Naar school in Goes

In 2005 is Svetlana gestart op het Groen College. Tegenwoordig heet deze school Edudelta College. Haar eerste gesprek was met de docent Groenvoorziening die zich verbaasd afvroeg of ze toch niet liever de opleiding Bloemschikken zou kiezen. “Ik vind het maken van boeketten best wel leuk, maar meer als hobby. Ik wist toch al écht heel zeker dat ik tuinarchitecte wilde worden! En dat ik daarvoor het beste eerst de opleiding tot Hovenier kon volgen.”

Passie voor de tuin

Haar passie voor tuinen begon al heel vroeg in Rusland, waar Svetlana in de vakanties vaak te vinden was in de tuin van haar oma. Voordat ze naar Zeeland kwam had ze in Rusland al 1,5 jaar les gevolgd op het College van Landschaps architectuur. Hierdoor kon ze bij Edudelta direct in de 2e klas beginnen. “Het was natuurlijk wel hard werken, omdat ik ook nog Nederlands moest leren, maar het is me uiteindelijk gelukt om binnen drie jaar mijn niveau 4 diploma te halen.”

Wat was jouw droom?

“Ik wist al vrij snel dat ik later een beroep wilde doen waarin ik mijn creativiteit kwijt kon. Vanaf mijn 6e jaar kreeg ik schilderles en zo rond mijn 15e jaar was het mijn droom om kunstenares te worden en mooie schilderijen te maken. Maar omdat het moeilijk is om daar genoeg geld mee te verdienen, ben ik het tekenen en schilderen gaan combineren met mijn passie voor tuinen. Zo kwam ik uit bij tuinarchitectuur. Na het Groen College heb ik nog een HBO-opleiding gevolgd in Gent. Vrij snel daarna ben ik in 2013 mijn eigen bedrijf begonnen: SK Exteriors.”

Wat vind je het leukst aan dit vak?

“Het leukste en belangrijkste is dat ik creatief bezig kan zijn. En het is een uitdaging om steeds weer een tuin te ontwerpen die past bij de klanten, het huis en de omgeving waarin de mensen wonen. Het is een kunst om een uniek ontwerp te maken dat aansluit bij de wensen van de klant. Verder vind ik de samenwerking met alle uitvoerders erg leuk. Dat ik het project zodanig begeleid dat het ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd zoals ik het in gedachten had.”

Goede prijs

Lastiger vindt Svetlana het om een goede prijs door te berekenen aan de klant. Tijdens het tekenen en ontwerpen gaat ze bijna altijd over haar uren heen. Ze kan niet zeggen dat ze het heel erg vindt, want ze doet het graag. Maar soms zit ze wel tot 1 uur ’s nachts te tekenen. “Mensen staan er niet altijd bij stil hoeveel tijd je erin steekt. Het is een creatief proces dat tijd nodig heeft.”

Inspiratie

“Tijdens mijn opleiding in Gent heb ik vrijwillig gewerkt bij de tuinarchitect Olivier Standaert. Hij werkt heel minimalistisch in zijn ontwerpen en zijn motto is: less is more. Hij heeft me geïnspireerd en de doorslag gegeven om voor mezelf te beginnen. Ik dacht altijd dat ik niet genoeg geld zou kunnen verdienen met het maken van tuinontwerpen. Maar hij heeft me laten zien dat het wel kan.”

Geloof in jezelf!

Doorzettingsvermogen, creativiteit en in jezelf blijven geloven zijn voor Svetlana de drie belangrijkste zaken die nodig zijn om van haar bedrijf een succes te maken. Creativiteit en doorzettingsvermogen had ze wel al in zich. Het geloof in zichzelf moest wel groeien. “Maar als je een paar keer een goede feedback krijgt dan komt dat vanzelf!”

Wat is jouw tip?

“Volg je hart! Als je creatief bent en graag bezig in de natuur dan is het gewoon dé baan!”

svetlana_VET_groen

Interview afkomstig uit het magazine: VET groen
Verschijningsdatum: 29 januari 2016

VET Groen -groen ondernemen