De charme van pioenen laat niemand onberoerd. Deze weelderige en elegante bloem is prachtig in landelijke boeketten, maar ook onweerstaanbaar als enkele bloem. Pioenen zijn typische seizoensbloemen en de meeste soorten zijn verkrijgbaar van half mei tot eind juni. Kwekers oogsten de bloemen met de hand en kunnen aan de knop voelen of ze rijp genoeg zijn. Eenmaal in de vaas kun je er ruim een week genieten van pioenen.

Tips van de kweker

  • PioenenZorg voor een schone vaas met ruim en helder water.
  • Snij de stelen schuin af en verwijder eventueel blad dat in het water staat.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water. De pioenen komen mooier open en de kleur blijft langer behouden.
  • Zet pioenrozen niet in het directe zonlicht, op een koele(re) plek bloeien ze langer.

Kijk voor meer info en inspiratie over seizoensbloemen op www.facebook.com/pureseasonalflowers.

Zoek de verschillen

Er zijn ruim duizend verschillende pioenen. Ze hebben enkelbloemige, ‘halfvolle’ of gevulde bloemen in de kleuren roze, wit, paars, donkerrood en zachtgeel.

Romantisch veldboeket

Pioenen maar laten zich prima combineren met andere zomerbloemen. Samen met Astilbe of Delphinium in witte of zachtroze tinten creëer je een romantisch veldboeket.

Zomerse energie

Zin in een boeket vol zomerse energie? Combineer dan verschillende bloemen en kleuren. In dit boeket zitten pioenen, Asclepia, Celosia en Ageratum.

Solo

Verzamel eens verschillende glazen vazen en vul ze met een of meerdere pioenen. Je kunt de stelen op de gewenste lengte (schuin) afsnijden.

Wist je dat?

Pioenrozen zijn geen rozen en je kunt ze daarom beter pioenen noemen.

Hoewel veel pioenen geuren, is er niet één typische pioengeur. Sommige geuren als rozen terwijl andere pioenen ruiken naar honing of citroen.

Pioenen

Feiten & cijfers

Pioenen zijn de afgelopen jaar sterk gestegen in populariteit. Via de Nederlandse veilingen worden dit jaar naar verwachting, net als in 2014, 70 miljoen pioenen verhandeld. Ter vergelijking: in 2002 waren dat ‘slechts’ 17 miljoen stelen. In totaal zijn er ruim 250 pioenenkwekers. De populairste kleuren zijn paars (40%), roze (29%) en wit (23%).

Pioenweken

Om de start van het nieuwe seizoen te vieren, nemen veel bloemisten in Nederland deel aan de zogenoemde pioenweken (van 16 tot en met 30 mei 2015). Onder meer met win- en voordeelacties en bijzondere aanbiedingen. Kijk voor meer informatie op www.mijnbloemist.nl.

Sarah Bernhardt

De bekendste pioen is ‘Sarah Bernhardt’, vernoemd naar een actrice (1844-1923). Deze pioen kenmerkt zich door haar volle bloem en lichtroze kleur.