Zomerbollen voor bijenvoedsel

Wageningen, 11 maart 2014 – Het bijenvolk van het Bijenhuis in Wageningen gaat een fleurige toekomst tegemoet. Nu staan er in de tuin rondom het bijenhotel al volop crocussen, blauwe druifjes en narcissen in bloei die de bijen van voedsel voorzien. Om, aansluitend op de lentebloei, een gedekte tafel voor het bijenvolk te garanderen tot aan de eerste vorst plant Aat Rietveld (links) en Henk Zomerdijk (rechts) van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samen met bollenkweker Robbert Uittenbogaard (midden) een mix van zomerbloeiende bolgewassen in de bijenhoteltuin. Aat Rietveld: “Het vergroten van de biodiversiteit tijdens de uitvliegperiode van bijen is zeer belangrijk want er dreigt een gebrek aan variatie in stuifmeel en nectar. Gelukkig nemen steeds meer gemeenten en grondeigenaren passende maatregelen.”

Openbaar groen

De zomerbollen zijn door de NBV en Jac. Uittenbogaard & Zn speciaal geselecteerd omdat ze relatief veel nectar en stuifmeel produceren. Dat dient als voedsel voor bijen en vlinders. Daarnaast is het mengsel zo gekozen dat het aantrekkelijk is om te zien. De bloei is gespreid over de periode eind mei tot eind oktober. Het mengsel is zeer geschikt om in openbaar groen te planten. Voor de aanplant van zomerbollen door gemeenten en instellingen in graspercelen, bermen en parken beschikt de kweker over een zogenaamde ‘onder-gras-plantmachine’. Deze machine tilt het gras op, strooit de bollen uit en legt het gras meteen weer op z’n plek. Onder gras adviseert de kweker om 200 bloembollen per m2 te planten, in borders in combinatie met vaste planten 60 bollen per m2.

Mengsel

Het zomerbloeiende bollenmengsel voor bijen en vlinders bestaat uit Crocosmia, Liatris spicata, Gladiolus callianthus (Abessijnse gladiool), Anemone coronaria, Iris hollandica en Gladiolus nanus (kleinbloemige gladiool). Het gaat om soorten die elke zomer automatisch opnieuw in bloei komen. De zomerbollen kunnen vanaf nu tot eind mei geplant worden.

20143103_bijenrestaurant_2

In tuincentra is dezelfde zomerbollenmix voor bijen te koop voor toepassing in particuliere tuinen.