Hoge haag na klachten omwonenden

Medewerkers van VISSERgroen uit Nieuwendijk plaatsten de laatste kant en klaar haag van drie meter hoogte langs de rand van het milieustation. Op het zogenoemde recycleplein wordt grof afval door de ASVZ-bewoners met een verstandelijke beperking gescheiden en voor recycling gereed gemaakt. Op het milieustation wordt afval verzameld van 5.000 ASVZ-cliënten uit de regio.

Groene oplossing

In 2017 is de aangrenzende groenstrook langs het water beplant met onder andere Laurier, Prunus en Olijfwilg. Het winteraanzicht bleek voor sommige buren echter nog steeds esthetisch onacceptabel. Direct omwonenden van het milieustation in de wijk Baanhoek dienden klachten in omdat felgekleurde containers en machines hun uitzicht ernstig ontsierden. Ronald de Rijke, sectormanager dagbesteding van het ASVZ: “Buurtgericht werken staat bij ons hoog in het vaandel en wij moeten ook rekening houden met onze cliënten. Om geen opgesloten gevoel te creëren rondom het recycleplein, bijvoorbeeld met een houten schutting, hebben we in overleg met VISSERgroen gekozen voor Mobilane Kant & Klaar Hagen van 3 meter hoog. Die zorgen voor een natuurlijke en vriendelijke uitstraling en onttrekken de containers en machines afdoende uit het zicht van buren en voorbijgangers. Onze bewoners hebben ook meegeholpen met het plaatsen van de groene omheining van zestig meter lang.” De extra hoge haagelementen van groenspecialist Mobilane uit Leersum zijn gedurende drie jaar gekweekt tot dichte klimophagen. Voordat de hagen met dubbeldik wortelpakket de grond in gingen, is de grond eerst doorgespit. De haagelementen van drie meter hoog worden verbonden en gestabiliseerd door holle, groene ijzeren palen van vier meter lengte. De klus nam een week in beslag.

Ervaring

VISSERgroen is sinds 2008 verantwoordelijk voor de totale groeninrichting van het ASVZ-terrein van ongeveer 3 hectare groot. De expertise van VISSERgroen ligt op gebied van ontwerp, aanleg en onderhoud van groene buitenruimten van onder andere zorginstellingen en ziekenhuizen. Dieter Hasenbein, adviseur en ontwerper bij VISSERgroen: “Een met zorg ingerichte omgeving draagt bij aan de kwaliteit van de buitenbeleving van mensen met en zonder beperking. Daarbij is kleur, geur en activiteit steeds belangrijker. Wij bieden tegenwoordig een scala van producten aan op gebied van groenvoorziening, spelen, bewegen en meubilair voor de buitenruimte.”