Zomerbloeiende bloembollen zijn verrassend, er valt nog heel wat te ontdekken. Leuk, want daardoor kan je je echt onderscheiden. Alleen hun herkomst is al zo exotisch, de wieg van Dahlia’s stond in Zuid-Amerika, terwijl de Zwaardlelie Afrika als vaderland heeft. En dat ze van ver komen, is te zien aan de sprekende bloemen en hun zonnig kleurenpalet.

20131125_ibulb_1
Gladiolus ‘Adrenalin’

20131125_ibulb_2
Dahlia ‘Beach’, ‘Mystery Day’, Ixia ‘Spotlight’

Zomerbollen zijn veelzijdig, ze laten zich prima combineren met de heesters en vaste planten in je tuin, maar ook zijn ze heel geschikt om in potten op je  terras te planten. En er is zoveel keus, neem de dahlia, alleen van deze zomerbol zijn tientallen verschillende bloemvormen en kleuren te krijgen. Ze bloeien vanaf juli en gaan dan door tot de eerste vorst.

20131125_ibulb_3
Dahlia ‘My Love’

20131125_ibulb_4
Gladiolus ‘Snowdon’, Allium ‘Summer Drummer’, Ornithogalum thyrsoides

De moderne tuin

Zomerbollen zijn niet winterhard, een voordeel voor creatieve mensen. Want zo kan je je elke zomer heerlijk uitleven en steeds weer andere zomerbollen planten.
De bloem van dahlia, zwaardlelie, begonia en ananasbloem is groot en aansprekend. Prachtig in een moderne tuin, waarin je siergrassen subtiel met de zwaardlelie zou kunnen combineren. Kies in dit geval voor de witte varianten binnen het kleurenpalet. Dat geeft een heel chique toets aan de moderne tuin.

20131125_ibulb_5
Eucomis comosa

20131125_ibulb_6
Begonia multiflora ‘Non Stop’

Romantisch
Een tuin van overvloed en kleur, pure romantiek, daar zorgen zomerbollen voor. Ze zijn heel makkelijk en kunnen tussen de vaste planten in de border. Eenmaal in bloei kan je niet om ze heen, ze zorgen voor een uitbarsting van kleuren. Zet dahlia’s en zwaardlelies losjes in de border, ze bloeien zo mooi en lang, want steeds opent zich een nieuwe bloem.

20131125_ibulb_7
Lillium ‘Friso’, Dahlia ‘Souvenir d’ été’, Calla ‘Garnet Glow’

20131125_ibulb_8
Begonia pendula ‘Bon Fire’

Hollands glorie
Bloemen in rood, wit, paars en oranje, lekker knal, heerlijk toch! Het zijn kleuren die allemaal te vinden zijn binnen het kleurenpalet van de zomerbollen. En niet vergeten: zet zomerbollen in pot. Hier floreren dahlia, begonia en ananasplant. En zo style je telkens opnieuw je tuin, kijk wat er bloeit en schuif, zo blijft je tuin verrassend.

20131125_ibulb_9
Dahlia ‘Souvenir d’ été’, Gladiolus ‘Match’

20131125_ibulb_10
Dahlia ‘Beach’, ‘Eternal Snow’, ‘Evelien’, ‘Snowflake’, ‘Match’

Planttips:
De planttijd van zomerbollen is ideaal. Ze moeten de grond in net op het moment dat we zin hebben om de tuin in te gaan. Je mag best wachten op een zonnige voorjaarsdag, als ze maar in april of mei geplant worden. Plant de bollen niet te diep, ze hebben de warmte van de aarde nodig om te groeien en vooral de bovenste laag aarde warmt in het voorjaar snel op door de zon, zodat de bollen kunnen  groeien. Geef direct na het planten flink lauw water, dit voor een snelle start. Komt de groei goed op gang, geef ze mest (gewoon mengen met het gietwater) en de bloei is nog rijker.