“Vorig jaar overschreed de STIHL groep voor het eerst ruim de kaap van 3 miljard euro omzet” verklaarde Dr. Bertram Kandziora, de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL tijdens de jaarlijkse persconferentie over de balans van de onderneming. De wereldwijde omzet is in 2015 met 8,9 procent gestegen naar 3,25 miljard euro. Zonder de wisselkoersinvloeden zou de groei ten opzichte van vorig jaar 3,7 procent geweest zijn. “In 2015 zijn onze vestigingen in de meeste landen er opnieuw in geslaagd aan marktaandeel te winnen, zodat we onze globale concurrentiepositie verder konden versterken”, aldus Dr. Kandziora. “Wereldwijd bedroegen de investeringen in 2015 in totaal 235 miljoen euro, een nieuw record in de geschiedenis van het bedrijf. We vieren dit jaar de 90ste verjaardag van onze onderneming en we zijn goed voorbereid op verdere groei.” Alle investeringen worden in principe met eigen vermogen gefinancierd. Het eigen vermogen bedraagt 69,7 procent.

Noord-Amerika is groeimotor

De situatie in de internationale markten was in 2015 vrij gevarieerd voor STIHL. “Noord-Amerika was opnieuw de groeimotor, en realiseerde een omzetgroei met dubbele cijfers. In de Verenigde Staten werd er in vrijwel alle productgroepen aan marktaandeel gewonnen. STIHL boekte ook heel wat vooruitgang in Latijns-Amerika”, zei Dr. Kandziora. West-Europa, met inbegrip van de Zuid-Europese landen, liet ook groei zien. In Rusland stortte de markt van de motorzagen echter in. De waardedaling van de roebel, de wankelende economie en de dalende olieprijs zorgden ervoor dat de koopkracht bijna gehalveerd werd, zodat de totale verkoop van producten in Rusland drastisch daalde. In het algemeen werd er wereldwijd aan marktaandeel gewonnen. Met de VIKING producten werd een bemoedigende omzetstijging gerealiseerd.

Duitse markt zet groeikoers verder

STIHL boekte vorig jaar ook significante groei op de Duitse markt. “De draadloze elektrische producten en de VIKING iMow robotmaaier deden het bijzonder goed in het eerste kwartaal van 2016”, aldus een tevreden Dr. Kandziora.

De STIHL en VIKING Testdag, die op 9 april 2016 voor de zesde keer plaatsvond, is de traditionele start van het seizoen voor vakhandelaars.

Het STIHL COMPACT AccuSysteem breidt de lijn van de accuproducten verder uit. De nieuwe draadloze machines zijn verkrijgbaar vanaf de zomer. De klanten krijgen tijdens de “Superzaagweken” in de herfst in Duitsland opnieuw de mogelijkheid om ze te testen.

Wereldwijde investeringen op recordniveau

Vorig jaar investeerde de STIHL groep in totaal 235 miljoen euro, een absoluut record in de geschiedenis van het bedrijf. Van dat totale bedrag bedroeg het aandeel van het Duitse moederbedrijf 37 procent, terwijl de dochterbedrijven in binnen- en buitenland goed waren voor 63 procent. Zo opende ZAMA, een dochteronderneming van de STIHL groep, in januari 2016 een nieuwe productiefaciliteit op de Filippijnen, een investering van ruim 40 miljoen euro. Tegenover deze investeringen staan afschrijvingen ten bedrage van 149 miljoen euro. Het personeelsbestand van de groep daalde lichtjes met 0,4 procent, tot een totaal van 14.245 medewerkers.

Zware investeringen in het Duitse moederbedrijf

De omzet van het Duitse moederbedrijf ANDREAS STIHL AG & Co. KG kende een lichte terugval van 0,6 procent, tot 989 miljoen euro. De omzetstijging in de Verenigde Staten en een aantal landen in Centraal- en Zuid-Amerika kon de scherpe daling in de Russische markt bijna compenseren. De uitbreiding van het ontwikkelingscentrum en de nieuwbouw voor de productielogistiek in het moederbedrijf in Waiblingen – een investering van zo’n 90 miljoen euro – werden ingewijd in maart 2016. Bondskanselier Angela Merkel prees in een videoboodschap “de manier waarop STIHL de kansen herkent die samengaan met digitalisering en networking”. De investeringen in 2015 waren veel hoger dan de afschrijvingen. Het personeelsbestand daalde met 1 procent tot 4.180 medewerkers. De jaarlijkse bonus voor de medewerkers bedroeg 50 procent van een maandsalaris of ten minste 1.350 euro. Medewerkers met participatierechten in het kapitaal van de onderneming zullen opnieuw een winstdeelname krijgen die tot 10 procent van hun participatie kan oplopen.

Uitbreiding van competentiecentrum voor elektronica en draadloze producten

Inzake onderzoek en ontwikkeling focuste STIHL in 2015 vooral op accutechnologie. De capaciteit voor de ontwikkeling van elektronische systemen en draadloze producten is sterk toegenomen door de nieuwe uitbreiding in Waiblingen. “STIHL is een trendsetter voor de prestaties en ergonomie van hoogwaardige snoerloze elektrische machines”, beklemtoonde Dr. Kandziora. Hij verklaarde: “Onze omzet in het draadloze segment is vorig jaar aanzienlijk gestegen.

Met onze eigen geoptimaliseerde borstelloze elektromotor, een speciaal snijgereedschap voor draadloze motorzagen en de bijzonder lichte en robuuste accu’s met een hoge energiedichtheid zetten we technologisch leiderschap om in klantvoordelen.” De BGA 100 accubladblazer is bijvoorbeeld de krachtigste handgedragen bladblazer op de markt. De blazer, ontwikkeld voor professionals, heeft een licht gewicht, een enorme blaaskracht en een laag geluidsniveau van 90 dB(A). Ook de MSA 200 accumotorzaag verlegt de grenzen op het gebied van prestaties en zaagkwaliteit. Eén van de redenen hiervoor is de speciaal ontwikkelde zaagketting.

2016: 90ste verjaardag van het bedrijf en de kracht om te blijven groeien

“Dit jaar blikken we trots terug op het succesvolle 90-jarige bestaan van het bedrijf. Onze dank gaat in de eerste plaats uit naar ons toegewijde personeel”, zei Dr. Kandziora. “We hebben een goede start genomen in 2016 en verwachten op dit groeipad te blijven, zowel op middellange als op lange termijn. In dit proces zullen we systematisch focussen op de behoeften van onze klanten, die ook in de toekomst kunnen rekenen op de bewezen premiumkwaliteit van STIHL.”

record_omzet_stihl2

Aantrekkelijke nieuwe producten in 2016

 

Nieuwe STIHL machines

De MS 261 C-M benzinemotorzaag weegt nu 300 gram minder dankzij een grondige herziening van het model – “het resultaat is een droomgewicht”, aldus Dr. Kandziora. Tegelijkertijd presteert de motorzaag ook nog eens 0,1 kW beter. Daarmee beschikt deze professionele zaag over het beste vermogen per gewicht in haar categorie (1,6 kg/kW). Bovendien werden heel wat onderdelen ergonomisch geoptimaliseerd. Ontstekingsmoment en brandstofdosering worden door het motorbeheersysteem STIHL M-Tronic nauwkeurig elektronisch geregeld.

Binnenkort wordt het STIHL COMPACT AccuSysteem voor huis en tuin gelanceerd. Vier nieuwe elektrische machines in de nieuwe acculijn zullen in augustus op de markt worden gebracht: de BGA 56 bladblazer, de FSA 56 motorzeis, de MSA 120 C-BQ motorzaag en de HSA 56 heggenschaar. De stille, lichte en eenvoudig hanteerbare machines worden van stroom voorzien door herlaadbare lithium-ion-accu’s. De accu’s en lader zijn compatibel met alle producten van het STIHL COMPACT AccuSysteem. “De prijzen van de nieuwe draadloze machines zijn zeer aantrekkelijk voor particuliere gebruikers”, beklemtoonde Dr. Bertram Kandziora. De aanbevolen verkoopprijs van een volledige set, bestaande uit machine met accu en lader, varieert tussen 249 en 299 euro.

Nieuwe VIKING machines

De nieuwe MI 422 en MI 422 P iMow robotmaaiers van VIKING zijn op de markt sinds januari. Ze zijn geschikt voor gazons tot 1.000 vierkante meter en vullen de robotmaaiers van de 6-serie voor tuinen tot 4.000 vierkante meter aan. Via een app op de smartphone kan de gebruiker verbinding maken met de C-modellen van de 6-serie. De nieuwe versie van de VIKING MB 248 benzinegrasmaaier is stiller dan het vorige model en biedt 30 procent meer kracht en minder trillingen. Hij is geschikt voor gazonoppervlakten tot 1.200 vierkante meter.

STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap opnieuw in Stuttgart in 2016

Het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap keert terug naar Stuttgart. De sterkste atleten ter wereld nemen het op 11 en 12 november tegen elkaar op in de hoofdstad van de deelstaat in de individuele en teamwedstrijden. In najaar 2013 vond de seizoensfinale, één van de belangrijkste evenementen in de houthakkerssport, ook plaats in Stuttgart. Het tweedaagse wereldkampioenschap kon in een uitverkochte Porsche-Arena rekenen op de aanwezigheid van meer dan 10.000 fans. De voorzitter van de raad van bestuur, Dr. Kandziora, benadrukte: “Iedereen die de competitie live wil bijwonen in november moet er snel bijzijn: bijna de helft van de tickets zijn al verkocht.”