LivePanel geïnstalleerd in Saxion Hogeschool Enschede

Enschede, 14 februari 2017 – In Hogeschool Saxion in Enschede vindt een uniek onderzoek plaats. Studenten van de opleiding Business, Building & Technology voeren gedurende 3 jaar metingen uit naar de effecten van een verticale plantenwand van 8 m2 in de school. Groenspecialist Moooz uit Beltrum heeft de installatie van het LivePanel systeem verzorgd.
Studenten onderzoeken effecten groene plantenwand

Metingen

Studenten Bouwkunde en Bouwtechnische bedrijfskunde verrichten verschillende metingen en voeren onderzoeken uit op gebied van geluidsabsorptie, fijnstofopname, ventilatie, luchtvochtigheid en zuurstofproductie. Ook op technisch vlak bekijken de studenten hoe de groene wand verbeterd en verder verduurzaamd kan worden. Daarnaast worden de belevingseffecten van levend groen, zoals comfort en sfeer, op de gebruikers van de ruimte in kaart gebracht.

Systeem plantenwand

De samenwerking tussen Moooz en Saxion is tot stand gekomen via Stichting Pioneering, die zich inzet voor vernieuwing van technologie en ondernemerschap in de regio Twente. Ivo de Groot van Moooz: “Wij zijn bijzonder blij met deze unieke aanpak en iedereen is geweldig benieuwd naar de resultaten van het onderzoek.” Moooz kiest voor het LivePanel systeem van Mobilane uit Leersum. De Groot: “Dit onderhoudsarme systeem springt eruit qua techniek, duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding.” De verwisselbare plantcassettes zijn ingeplant met snelgroeiende en luchtzuiverende plantsoorten zoals Epipremnum, Scindapsus en Asplenium. Omdat de ruimte geen daglicht heeft, zijn er speciale daglichtlampen aangebracht. De Groot: “Eén ding is zeker, de ruimte met de plantenwand is meteen al de populairste werk- en ontmoetingsplek binnen de school…!”.

Studenten onderzoeken effecten groene plantenwand

Subsidie

De Nederlandse overheid stelt in 2017 subsidie beschikbaar waarmee schoolbesturen extern advies kunnen inhuren voor verduurzaming en vergroening van schoolgebouwen voor het verbeteren van het leer- en werkklimaat (www.rvo.nl/gids).