De Groei & Bloei Nationale Tuinweek (13-20 juni) met als thema ‘Water in en om de tuin’ is succesvol verlopen. Na de landelijke aftrap in Helmond door tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en Deltacommissaris Kuijken organiseerden zo’n 130 lokale afdelingen van de grootste tuinvereniging van Nederland en Vlaanderen diverse activiteiten. Ter afsluiting van de Nationale Tuinweek stelden zo’n 1.000 trotse tuinbezitters hun tuin open voor het publiek. Hoewel de regenval goed was voor de beplanting werd het Open Tuinen Weekend in sommige regio’s daardoor minder bezocht dan voorgaande jaren. Nieuw was de samenwerking met tuincentrumketen Intratuin. Iedereen die op zaterdag 20 juni een tegel uit eigen tuin inleverde, ontving gratis twee vlinder- en bijenplanten. Er zijn duizenden planten uitgereikt door Groei & Bloei-vrijwilligers.

Enthousiasme
Algemeen secretaris Flip van Leeuwen: “Tijdens de Tuinweek organiseerden onze verenigingsafdelingen bijna 300 groene activiteiten. Het enthousiasme van onze leden sloeg over naar het publiek want naar schatting namen meer dan vijftigduizend mensen deel aan een of meerdere Groei & Bloei activiteiten zoals tuinfairs, workshops en tuinwandelingen.” In Venlo werd bijvoorbeeld het Weekend van de Tuin georganiseerd dat ruim 9.000 bezoekers trok. Daarnaast waren er samenwerkingen met diverse botanische tuinen zoals Hortus Alkmaar, waren er lezingen en gaven tuinarchitecten gratis tuinadviezen.

Water in en om de tuin
Het thema ‘Water in en om de tuin’ blijkt zeer actueel. Van Leeuwen: “Een groene tuin is niet alleen veel mooier dan een betegelde tuin, maar het voorkomt ook overbelasting van het riool bij zware regenval.” Vereniging Groei & Bloei mocht daags na de start ruim 100 nieuwe leden verwelkomen. “Wij verwachten uiteindelijk zo’n 750 nieuwe leden,” aldus Van Leeuwen. In totaal zijn nu 40.000 huishoudens lid van de grootste tuinvereniging van Nederland en Vlaanderen.