Het afgelopen voorjaar leverde een enorme explosie aan kleur en groen op die nu,met het verschijnen van ons zomernummer, haar hoogtepunt bereikt heeft. De race lijkt buiten gelopen: elke plant heeft zijn plek bevochten om licht en water, de rust keert weer. Wordt u in juni nog verscheurd door de vele keuzemogelijkheden als het om groene evenementen gaat, daarna blijft de kwaliteit hoog maar het aantal wordt kleiner. Tuiniers hebben het bijkomend voordeel dat het in eigen tuin ook iets rustiger wordt, vooropgesteld dat u niet met sproeiers hoeft te slepen. Laaf uw ogen aan de zinderende zomerkleuren, zoals het diepblauw van de ridderspoor of de intense kleuren van de alpenplanten in uw vakantiebestemming. Loop genietend rond langs de kleurenborders van de Kijktuinen, de fontein van de Wiersse of in de vele tuinen in Appeltern, in de plezierige wetenschap dat het werk hier nu eens door anderen gedaan wordt en u alleen maar hoeft te kijken, ruiken en ontspannen. Bij Van der Velde mag u zelfs plukken, wat een heerlijk nostalgisch gevoel is dat! Ontdek nieuwe planten – kent u Tetradium al? Bijen hebben hem meteen in de gaten.

Op een winderige of koele dag is het binnen ook genieten van bloemen in een vaas. Het geeft u de gelegenheid een of enkele bloemen heel intensief te bekijken en van hun geur te genieten. Misschien krijgt u zin om zo’n bloem te tekenen, zoals Merians dochter Johanna Helena deed. Al tekenend of fotograferend merkt u weer nieuwe dingen op.
Kijken elders – het is de tijd van de tuinreizen, van de daguitstapjes bijvoorbeeld naar een van de 24 botanische tuinen die Nederland telt – geeft u ongetwijfeld ideeën voor wijzigingen in eigen tuin. Ook hier is een schets, foto of notitie handig, want de tijd om de tuin ook daadwerkelijk aan te pakken ligt nog ver weg. In dit nummer vindt u meer inspiratie in de vorm van een liefhebberstuin in Schellinkhout, en van een aantal professioneel ontworpen modere tuinen die de eigenaar een leven lang plezier geven.

Cover15