Van 27 juli tot en met 5 augustus

VLINDERMEE! Tel alle vlinders in je tuin

Omdat de Tuinvlindertelling dit jaar zijn 10-jarig bestaan viert is de telling verlengd naar tien dagen. Dat betekent meer kans op goed weer en meer tijd om te tellen!

Tellen is leuk en gemakkelijk!

  1. Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  2. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.
  3. Geef je telling door via de app Vlindermee of via deze website. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

Tips om vlinders te tellen

  • Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11  uur ’s ochtends gaan tellen.
  • U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.
  • In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop u de vlinders kunt bekijken.
  • Wilt u de telling eerst op papier noteren? Download dan deze tellijst en print hem.
  • Bij de vlindertelling in 2017 is de atalanta het vaakst aangetroffen. Gevolgd door de kleine vos en dagpauwoog. Welke vlinder zal dit jaar als eerste eindigen?

Ik tel mee

Bron: Vlinder Stichting