Ministerie van Infrastructuur en Milieu beloont inspirerend initiatief

De Nationale Tuinweek van Groei & Bloei dingt mee naar ‘De Peilstok 2014’. Deze klimaatprijs van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) is bedoeld voor het project dat het meest inspireert om klimaatbestendig te denken en te handelen. De winnaar wordt op vrijdag 28 november bekendgemaakt in de Tolhuistuin in Amsterdam. Kanshebber Groei & Bloei organiseerde dit jaar voor het eerst de Nationale Tuinweek van 14 tot en met 21 juni. Het thema was ‘Tegel eruit, plant erin!’ en de officiële aftrap van dit nieuwe initiatief werd gegeven door prinses Beatrix.

Tegel eruit

Met in totaal honderden vrijwilligers van 120 lokale afdelingen heeft vereniging Groei & Bloei ruim 250 groene activiteiten georganiseerd tijdens de Nationale Tuinweek. Nederlanders werden daarmee geïnspireerd om een (tuin)tegel te lichten en om in de vrijgekomen grond een plant te zetten.  Het nieuwe initiatief van Groei & Bloei maakt Nederland letterlijk groener, steen voor steen. Secretaris van Groei & Bloei, Flip van Leeuwen: ‘Met ons initiatief hebben wij heel veel mensen, jong en oud, bewust gemaakt van het belang meer groen in stedelijke gebieden te hebben. Onze vrijwilligers organiseerden in heel Nederland natuurwandelingen, fietstochten, lezingen, plantenbeurzen en workshops. Door in je eigen woonomgeving meer groen toe te passen zorg je onder meer voor een betere waterberging en vermindering van zogenaamde hittestress. Een groene omgeving is daarnaast goed voor de gezondheid en zorgt voor een behaaglijk en veilig gevoel. Wij zijn trots op de nominatie voor de Peilstok 2014’.

20141125_groei2

 

Genomineerden

De Peilstok maakt deel van het Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering van het ministerie van I&M. Andere genomineerden zijn de gemeenten Almere (Waterrobuust Homeruskwartier), Amsterdam (Rainproof Betondorp), Bergeijk (Natte Voeten Weebosch), Delft (Groen Blauw Delft Zuidoost) en Rotterdam (Benthemplein).