Wie nog twijfelt bij het horen van het woord ‘bloembollen’, kan zijn lol op met verwilderingsbollen. Verwilderingsbollen zijn serieus een ‘makkie’. Eenmaal geplant hoef je er niets meer aan te doen en bloeien ze ieder jaar steeds rijker. En nog leuker… Het worden er steeds meer! Ze maken op eigen kracht nieuwe bolletjes en veel soorten zaaien zich uit. Het zijn dus echte cadeautjes voor in de tuin.

Hebbedingetjes
Het zijn hebbedingetjes, deze (kleine) tuinjuweeltjes, zowel in de tuin als op het terras en het balkon. Ze zijn al duizenden jaren gewend om in de natuur te overleven. Zich zelfstandig handhaven in een tuin is voor deze ijzersterke bolgewassen dus een koud kunstje. Na de bloei blijven de bollen onder de grond leven en in het nieuwe seizoen lopen ze gewoon weer uit. Dat maakt ze zo verrassend.

20142411_verwilderingsbollen2

Iris reticulata ‘Alida’, Crocus ‘Ruby Giant’

Verwilderings-weetjes

  • Verwilderingsbollen zijn onderhoudsvriendelijk; het zijn weinig-werk-en-veel-plezier-planten.
  • Plant verwilderingsbollen op een plek waar niet gespit wordt en waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Dan geven ze het meeste plezier.
  • Ze zijn in trek bij insecten; hommels zijn bijvoorbeeld frequente bezoekers. Als er verder nog bijna niets bloeit, beschikken deze vroege bolgewassen al over voldoende nectar.

Verwilderingsbollen zijn perfect als onderdeel van bestaande beplanting. Denk bijvoorbeeld aan bodembedekkers onder bomen en heesters. Narcissen, Scilla en Leucojum in zachte kleuren pastels en wit maken er een echt feestje van.

Lastig kiezen
De keus in verwilderingsbollen is enorm en kiezen kan daardoor lastig zijn. Daarom zijn de 15 leukste verwilderingsbollen op een rijtje gezet. Voor het gemak zijn het gemiddelde aantal benodigde bolletjes per vierkante meter erbij vermeld.

1. Blauwe of witte druifjes Muscari (25)
2. Botanische tulpjes Tulipa (laag 25, hoog 15)
3. Buishyacint Puschkinia libanotica (35)
4. Dwergiris Iris reticulata (20)
5. Keizerskroon Fritillaria imperialis (5-7)
6. Kievitseitje Fritillaria meleagris(10)
7. Knikkende vogelmelk Ornithogalum nutans (15)
8. Krokus Crocus (50)
9. Lage sieruien Allium (20)
10. Mini-narcisjes Narcissus (20)
11. Oosterse anemoon Anemone blanda (25)
12. Oude wijfjes Ipheion uniflorum (30)
13. Sneeuwklokje Galanthus (50)
14. Sneeuwroem Chionodoxa (laag 40, hoog 20)
15. Sterhyacint Scilla siberica (35)