In februari 2014 vinden er weer beroepenwedstrijden plaats. De naam van het evenement is veranderd in ‘Nationale Wedstrijd Tuinaanleg’. De voorbereidingen zijn in volle gang. De deelnemende teams worden geselecteerd tijdens speciale voorronden, die op een aantal AOC’s worden gehouden. De inschrijving voor deze voorronden is sinds vandaag geopend. Teams kunnen zich tot maandag 18 november 2013 inschrijven via dit aanmeldingsformulier.

Tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg nemen jonge hoveniers het tegen elkaar op in een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak. De organisatie is in handen van Branchevereniging VHG in samenwerking met de AOC’s in Nederland. De wedstrijden hebben tot doel het hoveniersvak in de spotlights te zetten en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier een veelzijdig en interessant beroep is.

Opdracht
Tijdens de verschillende wedstrijden leggen leerlingen jonger dan 22 jaar een tuin aan die moet voldoen aan vooraf gestelde criteria. De tuinen zijn elk 5 bij5 meter en worden binnen een tijdbestek tijd van 20 uur aangelegd. De wedstrijdopdracht bestaat onder andere uit het uitzetten van maten en peilen en het bewerken en aanbrengen van natuursteen en beton voor trappen, muren en bestratingen. Ook komen het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken en het aanleggen van beplanting met van gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of zomergoed in de opdracht aan bod. Verder moeten de leerlingen een proeve van bekwaamheid afleggen. De jury beoordeelt de tuinen op vaktechnisch gebied aan de hand van zowel objectieve en subjectieve beoordelingscriteria. Hierdoor zijn de wedstrijden van een hoog niveau en meten zij zich met zowel de Europese als de internationale standaard.

EuroSkills
Lucq Post en Marcel Jansen wonnen de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2013, die afgelopen februari tijdens Tuinidee  werd gehouden. Zij verzekerden zich hiermee van een deelnameplaats aan de WorldSkills 2013, die afgelopen juli in Leipzig plaatsvond. In een competitie met 16 sterke teams, afkomstig uit de hele wereld, wisten Lucq en Marcel een mooie vierde plaats te veroveren. Zij hebben hiermee een sterke prestatie neergezet en zich ware ambassadeurs van het Nederlandse hoveniersvak getoond. De bedoeling is, dat de winnaars van de Nationale Wedstrijd 2014 worden uitgezonden naar de EuroSkills, die volgend jaar in het Franse Lille worden gehouden. De uitzending is afhankelijk van hoeveel teams zich vanuit Europa voor deze wedstrijden zullen aanmelden.

De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt mede ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en het Fonds Colland Arbeidsmarktbeleid.

Bron: VHG