zomerbollenIedereen kent ze toch? Calla’s, dahlia’s en lelies, zomerbollen met prachtige bloemen die je tuin energie geven. Naast deze kanjers zijn er ook een aantal mysterieuze vreemdelingen zoals Eucomis en Ixia. Spannend en leuk zijn ze, de moeite waard om te leren kennen. Plant al deze bijzondere juweeltjes in het voorjaar zodat je tuin een zomer lang straalt met kleur. Hoe je dat moet doen? Heel eenvoudig, in vier stappen.

Stap 1 Kiezen

Wandel eens lekker in de tuin en kijk waar nog lege plekjes zijn. Onthoud hoe hoog bloembollen op deze plekjes kunnen groeien. Daarna komt het leukste; lekker fantaseren over welke bloembollen de tuin een kleurboost kunnen geven. Er zijn genoeg soorten om uit te kiezen, kijk voor een overzicht op www.bulb.com. Vergeet bij het aanschaffen van de bollen niet wat compost mee te nemen om de zomerbollen mee te verwennen.

Stap 2 De basis, vol en rijk

Stort voor het planten de zak compost uit over de border en vork deze door hun standplaats. Je verrijkt daarmee de aarde en daar houden bollen van, waardoor ze snel wortelen.

zomerbollenStap 3 Ezelsbruggetje

De planttijd van zomerbollen is ideaal. Ze moeten de grond in net op het moment wanneer het fijn is om de tuin in te gaan. Het is prima om te wachten op een zonnige voorjaarsdag, als ze maar uiterlijk in mei in de grond zitten. Plant de bollen niet te diep want ze hebben de warmte van de zon nodig om te groeien. Vooral de bovenste laag aarde warmt in het voorjaar snel op, dat vinden de bollen heerlijk.

Stap 4 Voeden

Geef direct na het planten flink lauw water aan de zomerbollen, dit geeft een snelle start. Wanneer de groei lekker op gang is gekomen, geef ze dan wat extra mest (eenvoudig te mengen met gietwater) en de bloei wordt nog rijker.

Tips

  • Plant de zomerbollen in groepen, dan vallen ze echt op.
  • Plant zomerbloeiende bollen in de maanden april/mei.

Wist je dat…

  • Zomerbollen een grote aantrekkingskracht op vlinders hebben? Vooral dahlia’s doen het goed.
  • Je zomerbollen ook in potten kunt planten? Zorg wel voor gaatjes aan de onderkant en gebruik hydrokorrels of scherven op de bodem zodat te veel water weg kan.

zomerbollen