Van 25 februari tot en met 27 februari aanstaande strijden vier teams van jonge hoveniers om de titel Nederlands Kampioen Tuinaanleg 2016. De wedstrijd, die plaats zal vinden tijdens de beurs TuinIdee in Den Bosch, wordt een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak.

De volgende teams nemen het tegen elkaar op tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2016:

– Team Groenhorst Velp: Steffen Olyslager en Niek Graven
– Team Groeipunt Volkel: Jasper Dekkers en Jeroen van Grinsven
– Team AOC Oost Almelo: Joris Nieuwkamp en Timo Brughuis
– Team Edudelta College Goes: Robbert de Visser en Jacco van Aert

Deze teams zijn geselecteerd tijdens speciale kwalificatieronden, die de afgelopen weken op vier plaatsen in het land zijn gehouden en waaraan in totaal 17 teams hebben deelgenomen. De kwalificatieronden vonden plaats tijdens de Groene Sector Vakbeurs Hardenberg en open dagen van de scholen. Daarmee droegen de kwalificatieronden ook bij aan de voorlichting over werken en leren in het hoveniersvak aan jongeren die voor hun beroeps- en opleidingskeuze staan.

De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt gehouden van 25 februari tot en met 27 februari aanstaande tijdens TuinIdee. Deze beurs vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Het wedstrijdplein is ingericht in Hal 1, de Brabanthal. Belangstellenden kunnen daar tijdens de openingsuren van de beurs de deelnemende teams aan het werk zien. Op 27 februari aanstaande zal om 16.00 uur op de VHG-stand bekend worden gemaakt wie zich na deze spannende strijd Nationaal Kampioen Tuinaanleg 2016 mag noemen en uitgezonden wordt naar de hovenierswedstrijden op EuroSkills in Gothenburg. De presentatie is deze middag in handen van Egbert Roozen (directeur VHG) en Marit van Bohemen (bekend van diverse tv programma’s op RTL 4 en SBS 6, waaronder Tuinieren met Kijkers en Klussen met Kijkers). Tijdens de laatste beursdag op 28 februari aanstaande zijn de aangelegde wedstrijdtuinen te bewonderen.

De organisatie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is in handen van VHG, de branchevereniging van ondernemers in het groen, en de deelnemende AOC’s. Het ministerie van Economische Zaken, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarktbeleid, AOC-Raad en Skills Netherlands/Skills Heroes maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe. De wedstrijden hebben tot doel meer aandacht te vragen voor het hoveniersvak en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier een veelzijdig en interessant beroep is. Kijk voor meer informatie op de website van VHG (www.vhg.org) onder het kopje ‘Actueel en Agenda’.

Bron: VHG | 1 februari 2016

VHG