Na het wereldrecord heerste er een leuke sfeer in het raceteam rond rallypiloot Pekka Lundefaret (derde van links)

215 km/u, een nieuw wereldrecord

VIKING, de Oostenrijkse producent van tuinmachines, zette onlangs in een opzienbarende actie een nieuw wereldrecord neer met een VIKING zitmaaier. Op 5 november 2015 scheurde de Finse Pekka Lundefaret met een verbouwde VIKING zitmaaier uit de T6-serie met een snelheid van 215 km/u over de landingsbaan van de Noorse luchthaven Torp-Sandefjord. Daarmee mag VIKING het nieuwe snelheidsrecord voor grasmaaiers op haar naam schrijven.

snelste_grasmaaier_ter_wereld

De snelheid van gemiddeld 215 km/u werd behaald over de voorgeschreven afstand van een Engelse mijl (ongeveer 1,6 km). Nadat de eerste poging mislukte en het er eerst naar uitzag dat de hele onderneming moest worden gestaakt omwille van regen en mist op de luchthaven ten zuiden van Oslo, lukte de recordpoging uiteindelijk toch. Het veiligheidspersoneel ter plaatse, dat het vliegverkeer tussen de vertrekkende en landende vliegtuigen in goede banen moest leiden, zorgde voor een perfecte ondersteuning.

Dit uitzonderlijke project was gedurende enkele maanden een gezamenlijke onderneming van VIKING, haar Scandinavische verkoopcentrale STIHL en de Noorse federatie voor motorsport, welke onder de leiding stond van Marius Gjevik van de „Norwegian Speed Factory“, die zijn waardevolle ervaring uit de professionele motorsport deelde.

Volgens de regels moet de grasmaaier  uitgerust zijn met een maaidek en een opvangbox. Een grasmaaier moet bovendien ook gras kunnen maaien. Met 408 pk onder de motorkap, een formule 1-wipschakelaar en  formule 3-banden was het Scandinavische team optimaal uitgerust. Piloot Pekka Lundefaret toonde zich dan ook overgelukkig na afloop: „Ik kan amper geloven dat wij dit wereldrecord hebben gehaald, ondanks de weersomstandigheden die allesbehalve ideaal waren. Ik wil graag iedereen bedanken die dit krankzinnige idee gesteund heeft.“

VIKING GmbH, met zetel in Langkampfen, produceert en verdeelt grasmaaiers, robotmaaiers, zitmaaiers, verticuteermachines, tuinhakselaars en motorhakfrezen. VIKING is een onderneming van de STIHL Groep en realiseerde in 2014 een omzet van 179,3 miljoen euro met 350 werknemers. De producten worden verdeeld via dienstverlenende vakhandelaars.
Een video van het wereldrecord kan hier worden bekeken.

snelste_grasmaaier_wereld_record