Op de derde editie van Nederlands grootste vakbeurs voor groenprofessionals lanceerden 165 fabrikanten, importeurs en dealers een aantal primeurs. Uit tientallen inzendingen nomineerde een vakjury elf zeer diverse innovaties die elk in hun domein zowel vernieuwend als onderscheidend zijn, alsook een duurzame oplossing bieden én bijdragen aan de verbetering van arbeidsomstandigheden voor groenprofessionals. VIKING stuurde zijn iMow Team robotmaaiers met succes op pad. Deze wereldprimeur van de dochteronderneming van de STIHL groep kon de jury duidelijk bekoren, en behaalde de tweede plaats op deze innovatieprijs.​

Het VIKING iMow TeaM: een team robotmaaiers tot uw dienst

De iMow MI 632 M werd uitgerust met de capaciteit om in team te werken en zo grasvelden van meer dan 4000 m² te onderhouden, zoals golfterreinen, voetbalvelden, parken of grasperken rond openluchtzwembaden. Intelligente software verbindt de robotmaaier met het iMow TeaM, zodat meerdere machines gelijktijdig en volledig autonoom grote oppervlakken kunnen onderhouden. Een team bestaat uit minimaal twee en maximaal tien iMow maaiers. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld voor intensief gebruikte grasvelden zoals voetbalvelden, waarvoor doorgaans slechts weinig onderhoudstijd overblijft.

Volledige controle dankzij de gratis VIKING app

De sensoren van de robotmaaiers verzenden draadloos gegevens via het internet, zodat de software de activiteit van de verschillende robotmaaiers kan controleren en coördineren. Zo beschikt de gebruiker altijd en overal, via mobiele telefoon of tablet, over een volledige controle en toegang tot de verschillende toestellen. Met een eenvoudig en duidelijk menu kan u snel door de diverse opties navigeren. Er is geen enkele technische voorkennis nodig. Een hulpprogramma begeleidt u bij de eerste installatie. Indien het maaiplan is ingesteld voor één iMow, stuurt de server automatisch de vereiste gegevens door aan het hele team.

Willekeurig, maar precies volgens plan

De maaiers van het iMow team bewegen zich in een zone die wordt bepaald door een begrenzingsdraad. Ze nemen willekeurige routes volgens een algoritme dat een gelijkmatig en onberispelijk resultaat garandeert, en zonder de andere actieve robots te storen. Als de maairobots bepaalde zones extra grondig moeten maaien, kunt u tot vier intensieve zones instellen met de app (de intensiteit is regelbaar op drie niveaus). Dankzij de intelligente technologie zullen deze machines daarom de gedefinieerde oppervlakken intensiever onderhouden.

Van één enkel toestel tot een heel maaiteam: samen sterk

De maaiers kunnen van richting veranderen als ze een obstakel tegenkomen, zoals een boom. In het geval van hellingen (tot 45%) en zeer steile terreinen reageert het bedieningssysteem door de snelheid te verminderen. Sensoren detecteren wanneer het regent, wanneer de batterijcapaciteit laag is of wanneer het werk klaar is. De MI 632 M keert dan terug naar een basisstation, om te schuilen en de accu op te laden door middel van de unieke technologie van STIHL . In teammodus kan elke robotmaaier een vrij basisstation van zijn keuze gebruiken. De basisstations kunnen ook geplaatst worden buiten de te maaien zone, op een beveiligde plek.

Maaien en mulchen

De bewezen mulchingtechnologie van VIKING is ideaal voor het onderhoud van gazons. Het roterende, robuuste mes maait het gras netjes en nauwkeurig. Het mes met dubbelzijdig geslepen lemmet is bijzonder duurzaam. De draairichting verandert regelmatig, zodat het mes gelijkmatig slijt. Tijdens het maaien wordt het gesneden gras fijngehakt en blijft het op de grond liggen waar het dient als meststof: milieuvriendelijk en efficiënt.

Maximale veiligheid

Kantelsensoren detecteren wanneer de iMow wordt opgetild: het mes komt dan onmiddellijk tot stilstand. Dankzij de ergonomische draaggreep kunt u het toestel gemakkelijk en in alle veiligheid vervoeren: het mes komt dan automatisch in een positie die de gebruiker niet kan verwonden.

Meer informatie over STIHL en over de producten van VIKING kunt u vinden op http://www.viking-tuinmachines.nl/.