Bron: NH Nieuws

WOGNUM – Een project in Wognum waardoor vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen werken, is een groot succes. Ze leren de taal sneller en integreren ook beter. Bij hoveniersbedrijf John Koomen Tuinen werken nu zes statushouders, tot tevredenheid van iedereen.

Eigenlijk is het project van arbeidsbemiddelaar Werksaam simpel: normaal moeten vluchtelingen met een verblijfsvergunning verplicht twee dagen per week naar school, maar in samenwerking met de taalschool is het nu mogelijk om ’s avonds en in het weekend les te krijgen. En daardoor kunnen ze fulltime werken, waardoor ze uit de bijstand komen, de taal sneller leren spreken en beter integreren.

Eén van de deelnemers is Idris Ali. Hij vluchtte twee jaar geleden uit Eritrea en werkt sinds een paar maanden bij John Koomen in het onderhoud. “Ik ben heel blij dat ik kan werken, ik heb geen uitkering meer nodig. Voordat ik dit werk had, kende ik bijna niemand. Nu heb ik veel contacten met collega’s, en spreek ik ook beter Nederlands.” 

“Bakkie doen”
“Je merkt echt dat ze meer zelfsrespect hebben, meer zelfvertrouwen en dat ze ook beter integreren”, vertelt Rachida Chakir, ontwikkelcoach bij Werksaam. “Eén van mijn cliënten belde me deze week. Hij werkt nu een paar maanden bij de hovenier en vroeg wanneer ik een keer een bakkie kwam doen, echt West-Fries. Dat vind ik mooi.”

Lees ook: Vennepers en vluchtelingen leren elkaar beter kennen tijdens bijzondere avond

De bedoeling is om het project verder uit te breiden. “We gaan ook aan de slag met Schouten Techniek, het Horizon College en de taalschool. Door deze samenwerking kunnen statushouders naar school, de inburgeringscursus halen en werkervaring opdoen.”

Ook bij de Wognumse hovenier heerst tevredenheid over de nieuwe werkkrachten. “In de zomer hebben we altijd extra mensen nodig. We wilden graag vluchtelingen hebben om ze een kans te bieden om ook beter te integreren en dat werkt goed. Ik snap niet dat niet meer bedrijven dit doen. Het zijn goede werkkrachten”, vertelt Marianne Laan.

Goedkoper?
Maar is dit ook niet een manier om goedkopere werknemers in dienst te nemen? “Nee, het is niet goedkoper, en ook krijgen bedrijven geen subsidie”, aldus Chakir. “Ze hebben hetzelfde contract en verdienen ook hetzelfde als dezelfde werknemers.”

Hoe dan ook, Idris is blij met zijn werk. “Eerst zag ik wel eens mooie kleren, maar dan kon ik die niet kopen. Nu kan ik dat wel van mijn eigen geld, en kan ik ook mijn familie nog ondersteunen. Daar ben ik heel blij mee.”

Bron: NH Nieuws