De Nederlandse gemeente Eindhoven (Ergon) heeft een nieuw systeem in gebruik genomen. Het systeem wordt een belangrijke schakel in de thermische onkruidbestrijding op verhardingen. Het gaat om een zonneboiler met een enorm opslagvat voor warm water. Dit warmewater wordt overgetankt naar en vervolgens verder verhit in een daarvoor geschikte machine,waarmee onkruidbestrijders heet water verwerken om onkruid te verdelgen.

Het systeem is ontwikkeld door WAVE Weed Control bv. Dit is een toonaangevend innovatief Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in apparatuur voor niet chemische bestrijding van onkruid.De heetwatermethode wordt door manager Huub Hiddema gezien als de meest efficiënte en milieuvriendelijkste methode daarvoor. ‘Mits op tijd toegepast, kun je met een dunne waterfilm de ontwikkeling van onkruidop verhardingen zonder chemie of borstelen voorblijven. Die waterfilm bedraagt nu overigens nog maar 30 procent van tien jaar geleden. Recentelijk is er onderzoek gedaan aan de universiteit van Gent en hebben we zelf een LCA-studielaten uitvoeren. Beide brengen de effectiviteit van water duidelijk in beeld’, meldt Hiddema. ‘Water is een veel beter medium voor de overdracht van warmte dan hete lucht of stoom als je onkruid wilt bestrijden.’

20140707_weedcontrol3

58 °Cof meer

‘Wanneer een groeipunt van een onkruid in aanraking komt met water van meer dan 58 °C,sterft het groeipunt’, zegt Hiddema. ‘Voor ons is deze nieuwe combinatie een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van onkruidbeheer. De total cost of ownershiplaat, evenals het energieverbruik en de CO2-uitstoot, een daling zien. Na de introductie van onze volvelds heetwatermachines ontwikkelden we een effectieve methode om selectief heet water te spuiten. Daarbij spuiten we alleen heet water rondom onkruid zodra het detectiesysteem plantjes detecteert. We hebben kans gezien het te bespuiten oppervlak rond een onkruidplant verder te reduceren. Dankzij de toegenomen capaciteit daalt de vierkantemeterprijs van de WAVE-methode steedsverder. Met onze nieuwste machines zitten we, afhankelijk van het gewenste onkruidbeeld,op de laagste prijsper vierkante meter per jaar. Maar’, haast de manager van WAVE Weed Control zich te zeggen, ‘succesvolle onkruidbestrijding op verharding wordt door meer factoren bepaald dan de heetwatermethode alleen. Gemeenten en aannemers moeten dit altijd doen in combinatie met vegen.’

Zonneboiler

De hoogrendement-zonneboiler die de gemeente Eindhoven in gebruik heeft genomen,isontwikkeld door Rivusol uit Eindhoven. De zonnecollectoren hebben een totaal oppervlak van40 vierkante meter. Deze zijn aangesloten op een gesloten buizenstelsel gevuld met water. Via een warmtewisselaar wordt de zonnewarmte overdragen aan water in het boilervat van circa 5.000 liter. Dankzij de opwarming tot circa 60°Crealiseert WAVE een enorme besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen. Hiddema spreektvan ongeveer 40 tot 60 procent; de CO2-uitstoot vermindert en de gebruiksprijs wordt lager.Het opgewarmde water uit het voorraadvat wordt door een 2 inch-slang in enkele minuten overgepompt in de standalone WAVE High Series 75/30. Dit is een verrijdbare machine die warm water kan inslaan en reeds een aantal maanden op de markt is. Met de WAVE High Series kunnen maximaal twee man met behulp van heetwaterschoffels de onkruidbestrijding op (half)verhardingen uitvoeren.

20140707_weedcontrol2

Over WAVE Weed Control
WAVE staat voor de meest effectieve en duurzamemethode voor onkruidbestrijding op (half)verharde ondergronden. De WAVE-methode is geschikt voor het onderhoud van de openbare ruimte in steden, dorpen en op industrieterreinen. Ze bestrijdt alle soorten onkruid, algen en mos. WAVE gelooft in 100% milieuvriendelijk onkruid bestrijden met behulp van heet water (98°C). Ruim tien jaar ervaring met thermische onkruidbestrijding op basis van water maakt WAVE tot de meest duurzame onkruidbeheermethode in Europa. WAVE Weed Control levert twee handmachines en twee opbouwmachines, waaronder de Sensor Series met gepatenteerde technologie, een serie machines die kan worden ingezet van gevel tot gevel, langs randen en gazons en op moeilijk bereikbare plaatsen bij obstakels. Dankzij het uitsluitende gebruik van heet water en de lage wieldruk veroorzakende zelfrijdende WAVE machines geen schade aan de ondergrond. In tegenstelling tot andere methoden dringt WAVE het onkruid duurzaam terug in gemiddeld slechts drie tot vier behandelingen per jaar. Het resultaat is een schoon egaal straatbeeld, het hele jaar door.