Tijdens de Week van de Teek die van 11 tot en met 17 april plaatsvindt, wordt er net als vorig jaar aandacht en bewustwording gevraagd voor teken, tekenbeten en de risico’s die teken met zich meebrengen (ziekte van Lyme). Daarbij is het voorkomen en behandelen van een tekenbeet een belangrijk aspect. Voorkomen is echter beter dan genezen. De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties. Werkenden in de agrarische en groene sectoren spelen een belangrijke rol in de totstandkoming en het in stand houden van groene recreatieplekken en -gebieden als tuinen, parken, bos en natuurgebieden.

Of u nu beroepsmatig in het groen komt of als recreant van de natuur geniet, u doet er goed aan om aandacht te besteden aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme.

Website Week van de teek

De website www.weekvandeteek.nl geeft antwoord op vragen als:

  • Wat zijn de risico’s?
  • Hoe kan ik mij het beste beschermen?
  • Wat moet ik doen als ik toch een beet heb opgelopen?

Ook worden tips en richtlijnen gegeven voor werknemers en werkgevers. Uiteraard bevat deze site ook veel informatie voor recreatieve groengenieters.

Week van de teek

App Tekenbeet

Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ ontwikkeld. Deze app is nu ook gratis te downloaden in de App store. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

week van de teek - app tekenbeet

Inhoud app

De app bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij kunnen een herinnering ontvangen aan het controleren van de plek waar ze gebeten zijn. Ook kunnen mensen op  hun mobiele telefoon, via tekenradar.nl,  zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.

Meer informatie hierover vindt u op de site van het RIVM: App Tekenbeet