Het Wilhelminaplein in Leeuwarden is de Beste Openbare ruimte van 2013. Dat werd op 11 december tijdens dag 2 van het Landelijk Congres Openbare Ruimte in Zaanstad bekend gemaakt. De mening van de vakjury én die van het publiek bepaalden deze winnaar. De vakjury roemt het lef dat is getoond en de vernuftigheid van de inrichting van het plein.

20131218_wilhelmina_park2
Foto: Pieter Kers

Bij het Wilhelminaplein is niet zozeer uitgegaan van vormgeving, maar van de gebruiker. De verhouding tussen de gevels was zoek – het plein was té groot – zodat de gebruiker zich er verloren voelde. De gemeente Leeuwarden loste dat ogenschijnlijk eenvoudig op door een nieuw woonblok voor de oude gevelwand te plaatsen. ‘Een geniale ingreep’, volgens de jury.

De inrichting van het plein is op het eerste gezicht niet bijzonder, maar er schuilt een bepaalde vernuftigheid in. Zo is het pleinvlak erg grafisch, wat contrasteert met de omgeving. Het plein is losgetrokken van de gebouwen aan het plein, en is als zelfstandig element in het stadsweefsel opgenomen. Daar is volgens de jury lef voor nodig. De keuze voor een autonoom plein onderstreept de flexibiliteit. Groot of klein past bij het plein.
Het Wilhelminaplein won van de twee andere genomineerden: de Broekpolder in Vlaardingen en de Stationsomgeving Europapark in Groningen.
ACHTERGRONDINFO
Voor het vijfde jaar op rij organiseerde vakblad Stedelijk Interieur de Award Beste Openbare Ruimte, die dit jaar werd gesponsord door Falco. Een vakjury heeft inzendingen beoordeeld aan de hand van criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’ en ‘betrokkenheid’. Daar zijn drie finalisten uit naar voren gekomen, die zich op de eerste dag van het Landelijk Congres Openbare Ruimte op 30 oktober in Alphen aan den Rijn presenteerde aan de vakjury en het publiek. Op dag 2 van het congres – op 11 december in Zaanstad – werd de winnaar bekend gemaakt.

De genomineerden zijn:

  • Stationsomgeving Europapark, Groningen
  • Wilhelminaplein, Leeuwarden
  • Broekpolder, Vlaardingen

Klik hier voor meer informatie over de genomineerden.

Bekijk hieronder de presentaties zoals door de finalisten verzorgd op het Landelijk Congres Openbare Ruimte (Dag 1, 30 oktober)
Stationsomgeving Europapark, Groningen

Wilhelminaplein, Leeuwarden

Broekpolder, Vlaardingen