Tuincolumn van Robert Eekelder

De eerste weken van september liggen weer achter ons en we merken dat de herfst haar intrede heeft gedaan. De ganzen en de huiszwaluwen vliegen naar het zuiden, paddenstoelen schieten weer uit de grond en veel bomen en heesters laten hun herfstverkleuringen zien. De walnoten en hazelnoten beginnen te vallen en op verschillende plaatsen worden de eerste kalebassen en pompoenen voor een koopje aangeboden. Het charmeoffensief van de herfst is begonnen. 

De intrede van de  herfst brengt fraaie taferelen met zich mee. In de bossen zie je een diversiteit van paddenstoelen verschijnen. Paddenstoel zijn vruchtlichamen, van een doorgaans onder de oppervlakte levende schimmel. De meest voorkomende soorten zijn Vliegenzwam, Eekhoorntjesbrood, Berkenzwam, Aardappelbovist en de Stinkzwam. Op vochtige plaatsen met veel bladeren, ontstaat de ideale groeisituatie voor dit bijzondere fenomeen. Naast paddenstoelen zijn herfstverkleuringen ook een fraai schouwspel te noemen.

20140923_eekelder2

De Amelanchier – krentenboom, Euonymus – kardinaalsmuts, Ginkgo – Japanse notenboom en de Parthenocissus – Wilde wingerd zijn slechts enkele voorbeelden. Deze herfstverkleuringen ontstaat door het terugtrekken van de sapstroom. De natuur maakt zich op voor  een rustperiode. Herfstmaanden zijn ideaal tijd om beplanting te verpoten of om de tuin eens een metamorfose te laten ondergaan. Hoveniers kunnen u met woord en daad ter wille zijn.

Beplanting

Bomen en struiken kunnen het beste in het najaar aangeplant worden. Op het moment dat een boom of struik al haar bladeren heeft laten vallen is het plantseizoen begonnen. De beplanting is dan in volledige rust en kunnen ze prima uit de volle grond gerooid en herplant worden. Bij bomen en struiken is een vaste kluit geen must, mits er fijn vertakte haarwortels worden aangetroffen bij het rooien. Bij groenblijvende heesters en coniferen is een wortelkluit een must. Groenblijvende struiken en coniferen, maar ook vorstgevoelige vaste planten kunnen in het best in het voorjaar worden geplant. Niet perse noodzakelijk, maar vergroot wel het slagingspercentage. Plaats bij een verplante boom altijd een boompaal aan de westzijde, dit voorkomt het scheef waaien. Plantgaten bij voorkeur met compost of potgrond verrijken. Dit  stimuleert het hergroeien aanzienlijk.

20140923_eekelder3

Vijver

Vijveraanleg is in de herfstperiode het efficiënts. Het is heel aanlokkelijk om dit in het voorjaar te doen, zodat men gelijk in de zomer kan genieten van uw nieuwe aanwinst. In de herfst is de temperatuur lager en de hoeveelheid zon minder. Het grote voordeel is dat het water en de waterplanten de gelegenheid hebben om in het gewenste biologische evenwicht te komen. Een  PH – waarde (zuurtegraad) van 7 – 7,5  is perfect voor water in een vijver. In oktober  afstervende waterplanten en bladeren tijdig uit de vijver verwijderen., want tijdens dit proces komt er veel CO2 – koolstofdioxide aangemaakt, waardoor de PH – waarde wordt verhoogd. Bij agrarisch georiënteerde winkels zijn er diverse mineralen aanwezig om een vijver op een verantwoorde wijze optimaal te houden. Vissen hebben vanaf eind september t/m maart geen behoefte aan bijvoeding.

20140923_eekelder4

Overige tuintips

Verwijder afgevallen blad van het gazon, rooi afgestorven knollen, zoals gladiolen en dahlia’s uit de volle grond en berg ze vorstvrij op, knip verwilderde liguster en of beukenhagen voor de laatste keer, voorjaarsbloeiende bollen kunnen nu gepoot worden, graszoden leggen, violen en heide in potten of volle grond plaatsen, laat b;aderenmassa in de borders liggen, ten gunste voor het  overwinteren van egels, sluit binnenkort buitenkranen af om bevriezing van leidingen te voorkomen, beperk uw maaibeurten en maai vooral niet te kort, verwijder onkruiden uit uw beplanting, maar geniet vooral van alles wat de flora en fauna ons biedt.

20140923_eekelder

Robert Eekelder

E – mail: info@roberteekelder.nl