Accu-tophandle voor professional

door | 15 sep 2018 | Hoveniersbranche

Als je aan touwen boven in een grote boom hangt om die te snoeien, stel je maar een paar eisen aan je tophandle: hij moet snel zagen, makkelijk starten, zo licht mogelijk zijn en perfect in balans. Specialisten weten wat ze willen omdat hun vak zo uitdagend is. En de ingenieurs van Makita (en Dolmar) hebben daar naar geluisterd. Resultaat: een ingenieuze tophandle op de universele 18V LXT accu van Makita. De DUC254 is de lichtste in zijn klasse, weegt maar 2,4 kg, en in een situatie waar elk grammetje telt is dat wel zo fijn. Net als de professionele snelheid van de ketting, 24 meter per seconde, heel snel dus. Met zulke voordelen zou je haast vergeten dat het om een accumachine gaat die altijd start, en waarvan de accu op nog ruim 100 Makita machines past. Als je één keer in een metershoge boom hebt gehangen, weet je dat je niet wil klooien met een startkoord en niet wil hangen in de stank van een brandstofmotor.

Nieuwe, sterke borstelloze motor
Om aan de hoge verwachtingen/eisen van de gebruiker te kunnen voldoen, heeft Makita voor deze zaag de OR motor gebruikt. Deze motor is er één uit de outer-rotor familie, waarbij niet het anker ronddraait, maar het veld zorgt voor de aandrijving van de ketting. Deze techniek maakt het mogelijk om een hoog constant vermogen te leveren, ideaal voor bijvoorbeeld de accu tuinmachines.

Extra kracht voor dikke takken
De nieuwste 18 V kettingzaag is voorzien van een torque boost mode. Deze instelling maakt het mogelijk om zelfs dikke takken af te zagen door tijdelijk extra stroom direct vanaf de accu naar de motor te geleiden.

Met 2,4 kg, de lichtste in zijn klasse
In tegenstelling tot een brandstof aangedreven kettingzaag vraagt de elektromotor van de AS1925 weinig onderhoud. Het is niet langer nodig de machine bij te vullen met dure brandstof. Dit bespaart tijd en zorgt ook voor lagere verbruikskosten. De gebruiker kan de ketting makkelijk spannen met de zijdelingse kettingspanner. Dankzij de compacte bouw en het lage gewicht 2,4 kg (inclusief zwaard, ketting en kettingolie) is hij de lichtste in zijn klasse.

Schoon, stil en zuinig
De nieuwe 18 V kettingzaag heeft een geluidsproductie van 103 dB(A) en is daarmee stiller dan de traditionele kettingzagen. De zaag produceert géén schadelijke uitlaatgassen wat hem zeer milieuvriendelijk maakt.

Veiligheid
Voor de veiligheid is hij naast de kettingrem en elektrische motorrem voorzien van een aan- uitschakelaar die conform de wetgeving de machine na 10 seconden uitschakelt. Vanwege de veiligheid is een tophandle zaag uitsluitend te gebruiken door speciaal daarvoor opgeleide personen. Gebruik zonder geschikte opleiding/instructie kan leiden tot ernstig letsel.

Uitvoering
De machine wordt geleverd zonder accu en lader. Kies je voor 5,0 Ah accu’s, dan zijn ze met de snellader 100% vol in 45 minuten. De LXT 18 V accu’s en opladers zijn onderling uitwisselbaar. Hierdoor is het relatief eenvoudig en goedkoop om de accumachines uit te breiden. Kijk voor meer informatie op: tuin.makita.nl/de-lithium-ion-accu. De zaag is vanaf september te koop bij Makita en Dolmar dealers.

Zelf testen
Makita vindt het belangrijk dat je als professional een goede keuze kunt maken. Zij geven dan ook de mogelijkheid om deze tophandle te testen in de praktijk, test.tuin@makita.nl.
www.makita.nl

 

Bron: Tijdschrift in de tuin

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...