Meerdere VHG-leden hebben – naast aannemers, projectontwikkelaars, bouwers en overige grondverwerkers – afgelopen week een brief ontvangen van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). In deze brief worden zij geïnformeerd over het verbod op het verplaatsen van afgegraven grond in de regio. De noodmaatregel treft Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenwaard, Ridderkerk, Krimpenerwaard, Alblasserdam, Gorinchem, Ridderkerk, Giessenlanden, Werkendam en Drimmelen.

Aanleiding voor dit verbod is het feit dat alle grond in de regio naar verwachting is vervuild met stofdeeltjes van de chemische stoffen perfluoroctaanzuur (PFAO) en GenX die jarenlang door de fabriek Chemours te Dordrecht zijn uitgestoten. Omdat veilige richtwaarden ontbreken en hergebruiksnormen moeten worden opgesteld om beleid te kunnen vaststellen is dit najaar een aanvullend bodemonderzoek gestart. Dit onderzoek zal zo’n 6 maanden duren. Totdat beleid is vastgesteld, wordt het uitgangspunt gehanteerd dat schone(re) grond niet viezer gemaakt mag worden door er verontreinigde grond op aan te brengen.

Tijdelijk beleid
Uit navraag van Branchevereniging VHG bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid blijkt dat binnenkort een voorstel voor tijdelijk beleid gereed zal zijn om meer duidelijkheid te kunnen geven hoe met afgegraven grond in de regio moet worden omgegaan. Dit beleid blijft dan van kracht tot het definitieve beleid en normstelling is vastgesteld.

Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen wij u naar bijgevoegde handreiking inclusief bijbehorend vraag- en antwoordformulier. Ook kunt u contact opnemen met een van de bodemspecialisten OZHZ via 078 – 770 85 85. Coördinator bij OZHZ is Ruud Hakkeling.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht, neemt u dan contact op met de VHG-Ondernemershelpdesk via ledencontact@vhg.org of 030 – 659 56 50.