Bloembol van het jaar: dubbele narcis

door | 13 sep 2018 | Hoveniersbranche

Iedereen mag het weten: de dubbele narcis is bloembol van het jaar! Plant ze nu en ze geven je het heerlijke voorjaarsgevoel wanneer ze tot bloei komen.

Voorjaar

Narcis? Jazeker, de narcis. En wel die met dubbele bloemen, dus dubbel zoveel plezier. Dubbele narcissen zijn echte voorjaarsbloemen en maken je al in april blij wanneer ze bloeien. Wat ze zo bijzonder maakt is de kroon die meerdere bloemblaadjes heeft, óf de hele bloem die gevuld is met bloemblaadjes. Dubbele narcissen zijn er in allerlei tinten geel, maar ook in crème, wit en oranje en allerlei combinaties van deze kleuren. En wist je dat ze meerjarig zijn? Dat is volgend jaar dus weer genieten!

Verliefd

Waar komt de naam Narcis eigenlijk vandaan? Uit een drama uit de Griekse mythologie. Wanneer de beeldschone Narcissus zijn spiegelbeeld ontdekt in een vijver, raakt hij stapel verliefd op zichzelf. Omdat hij zijn evenbeeld niet kan aanraken, kwijnt hij weg uit frustratie. Zijn lichaam verdwijnt, maar wat achterblijft is een prachtige gele bloem, de narcis. Deze symbolische naam heeft de bloem tot op de dag van vandaag gehouden. En dit jaar mag de dubbele narcis in het zonnetje staan als bloembol van het jaar!

Leuk om te weten

  • De ene soort dubbele narcis is beter te vinden dan de andere. Dat heeft te maken met hoeveel er beschikbaar zijn. Soorten dubbele narcis waar er veel van zijn, en die dus makkelijk te vinden zijn: ‘Replete’, ‘Abba’, ‘Ice King’ en ‘Rip van Winckle’. 
  • Wist je dat de dubbele narcis ‘Bridal Crown’ vooral wordt gebruikt als een bloembol-op-pot? Deze kun je in huis zetten in plaats van in de tuin planten.

Meer weten over bloembollen? Neem een kijkje op bulb.com

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...